PolitikaPreporučeno

Orepić: izborni je proces ugrožen, stvarni broj birača za pola milijuna manji od službenog

Zastupnik stranke Nova politika Vlaho Orepić izjavio je u četvrtak kako je izborni proces ugrožen zbog nevjerodostojnog popisa birača, upozorivši da je stvarni broj  birača za oko pola milijuna manji od službenoga sa zadnjih izbora.

Izborni je proces ugrožen zbog nevjerodostojnog popisa birača, to mora prestati, poručio je Orepić i pozvao institucije da odrade svoj posao.

“Stvar je političke volje da se vara na izborima“, rekao je Orepić u Hrvatskom saboru, pozivajući nadležne institucije da napokon odrade svoj posao i uvedu red u popis birača.

>>>Ministarstvo krije broj birača po biračkim mjestima: Gong

Ne precizirajući na koje misli, naveo je da je na zadnjim izborima bilo 3,7 milijuna birača, “što nije moguće i točno” jer je realan broj, tvrdi, 3.218.222 birača.

Na popisu 3.831.389 birača, 154.358 iz dijaspore – ukupna brojka za 64.056 veća nego prije 5 godina

“Taj broj je naša realnost i to je broj koji je za skoro pola milijuna glasača manji od službenog broja“, istaknuo je Orepić u raspravi na slobodnu temu.

>>>Velik broj Hrvata u BiH danas traži posebne potvrde za glasanje

Naglasio je da Zakon o prebivalištu jasno definira poziciju policije koja je dužna provjeriti popise, ali da policija i DORH o toj obvezi šute.

>>>Jovanović optužio HDZ i Grabar-Kitarović za krađu prošlih, namjeru krađe budućih izbora

Izborni je proces ugrožen zbog nevjerodostojnog popisa birača, to mora prestati, poručio je Orepić i pozvao institucije da odrade svoj posao.

>>>Grmoja: HDZ se financira ‘crnim novcem’, broj prijavljenih birača u BiH skočio sa 18 na 80 tisuća

Najavio je da će se obratiti Državnom izbornom povjerenstvu i Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti da se “prestane s praksom varanja na izborima“.