PreporučenoTech

Otkriven je jeftin način za hvatanje atmosferskog CO2 i njegovo pretvaranje u ugljen

Znanstvenici su otkrili jeftin način za hvatanje ugljikova dioksida (CO2) iz atmosfere i njegovo vraćanje u kruto stanje, odnosno ugljen.

“Iako mi vrijeme ne možemo doslovno vratiti unatrag, pretvaranje ugljikova dioksida u ugljen i njegovo zakapanje natrag u zemlju je pomalo kao premotavanje emisijskog sata,” rekao je Torben Daeneke, inženjer kemije na Kraljevskom institutu tehnologije Melbourne (RMIT) i koautor istraživanja objavljenog 26. veljače u žurnalu “Prirodne komunikacije”.

“Postupak kao nusproizvod stvara i sintetičko gorivo, što bi također moglo imati industrijsku primjenu,”

Dorna Esrafilzadeh

Danas je dostupan čitav niz tehnologija za hvatanje i pohranu atmosferskog ugljika, uključujući tehniku u kojoj se CO2 iz plinovitog pretvara u tekuće stanje i zatim pumpa u formacije stijena. Nevolja je što su navedeni i slični postupci (wiki) skupi, zahtijevaju velike količine energije, a postoje i rizici povezani s poroznošću i tekućim stanjem.

Istraživači su u posljednjim godinama krenuli u potragu za alternativom i eksperimentirali s raznim katalizatorima da bi atmosferski “ugljen” vratili u kruto stanje. Ono što novo istraživanje razlikuje od prijašnjih je otkriće spoja za ubrzavanje kemijske reakcije koji atmosferski CO2 pretvara u kruti na sobnoj temperaturi umjesno na dosad uvriježenih, vrućih i energetski skupih 600 Celzijevih stupnjeva.

>>>U bezdanu Marijanske brazde otkrivene bakterije koje ‘jedu naftu’

Kemičarka Dorna Esrafilzadeh i Daeneke kažu da je njihovom katalizatoru od tekućih slitina metala i elektrolita dovoljan tek slabašni strujni udar da CO2 pretvori u ugljen. Esrafilzadeh dodaje da je, uz energetsku učinkovitost, uzgred otkriveno “bonus” svojstvo dobivenog ugljena kao superkondenzatora s “potencijalom uporabe u budućim vozilima”.

“Postupak kao nusproizvod stvara i sintetičko gorivo, što bi također moglo imati industrijsku primjenu,” rekla je prema izjavi koju prenosi ScienceDaily LLC.

U istraživanju je sudjelovao i znanstvenik RMIT-a hrvatskog podrijetla, Robert Brkljača.

Dorna Esrafilzadeh, Ali Zavabeti, Rouhollah Jalili, Paul Atkin, Jaecheol Choi, Benjamin J. Carey, Robert Brkljača, Anthony P. O’Mullane, Michael D. Dickey, David L. Officer, Douglas R. MacFarlane, Torben Daeneke, Kourosh Kalantar-Zadeh. Room temperature CO2 reduction to solid carbon species on liquid metals featuring atomically thin ceria interfaces. Nature Communications, 2019; 10 (1) DOI: 10.1038/s41467-019-08824-8

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima