PolitikaPreporučeno

Otvorena je javna rasprava o Zakonu o obnovi od potresa: ministarstvo  

Zakon o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od 15. svibnja je na javnoj raspravi. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja već dan nakon potresa krenulo je u izradu Zakona i to zajedno sa strukom.

>>>Štromar iscrtao prvu skicu zakona o naknadi štete, sanaciji posljedica potresa u Zagrebu

“Moj je osobni i cilj ove Vlade omogućiti građanima da se što prije vrate doma, a da se grad obnovi u skladu sa svim pravilima i standardima koje struka nalaže te da osiguramo transparentno trošenje sredstava. Zato uvodimo i aplikaciju putem koje će svi građani moći pratiti trošenje sredstava u realnom vremenu. Zakon o obnovi je kompleksan. Prema njemu će se Zagreb obnavljati narednih 10 ili 20 godina i dobro je da prođe proceduru javnog uvida, ali mi ne smijemo gubiti korak. Građanima koji su preživjeli traumu potresa svaki je novi dan izbivanja njihovog doma predug. Postoje hitne aktivnosti u tri pravca koje moramo poduzeti paralelno s donošenjem zakona, a to su:

  • Popravci kojima bi se dijelu građana u kratkom roku omogućio povratak u domove kroz hitne sanacije i popravke dimnjaka i nabavku bojlera
  • Adekvatan privremeni smještaj kroz sufinanciranje najma onima koji neće moći u svoj dom u kratkom roku
  • Osiguravanje sredstava iz domaćih ih stranih izvora financiranja, rezimirao je ministar Predrag Štromar.

“Građanima je svaki dan izbivanja iz njihovog doma predug i zato ne smijemo gubiti korak i moramo djelovati paralelno s donošenjem zakona.”

Predrag Štromar

Prošlog tjedna Vlada je donijela odluku da se rebalansom proračuna osigura 141 milijun kuna za hitne sanacije i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom. Odluka o sufinanciranju najma donesena je na sjednici Vlade u četvrtak, a Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u suradnji s drugim ministarstvima paralelno s izradom Zakona radilo je i na osiguravanju sredstava. Zakon je temelj da bi se kompletna obnova odradila prema pravilima struke, no bez sredstava nema obnove.

“Unazad mjesec dana u svakodnevnom smo kontaktu i suradnji sa Svjetskom bankom i slijedi potpisivanje ugovora o zajmu. Pokazali su razumijevanje za situaciju i značajno ubrzali standardne procedure, no morali smo pripremiti svu dokumentaciju, odraditi koordinaciju s drugim ministarstvima i jako sam zadovoljan što smo uz sve okolnosti to priveli kraju,” rekao je ministar.

>>>Rebalansom proračuna osigurano do 20 tisuća kuna pomoći kućanstvima pogođenima potresom: Štromar  

Projekt se ostvaruje u zajedničkoj suradnji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sastoji se od tri komponente: 1) oporavak i obnova nakon potresa, 2) odgovor na COVID-19 i pripremljenost u javnom zdravstvu i 3) upravljanje projektom. Ukupna vrijednost predloženog zajma je 200 milijuna eura.

>>>Predsjedniku Milanoviću uručen dokument HAZU-a o obnovi Zagreba nakon potresa

Paralelno s navedenim, Ministarstvo graditeljstva radi i na pripremi dokumentacije za Fond za solidarnost Europske unije, a aplikaciju će predati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Za potrebe prikupljanja sredstava iz vanjskih izvora financiranja Ministarstva graditeljstva u suradnji sa stručnjacima Građevinskog fakulteta i Komore građevinara izradilo je i prvu preliminarnu procjenu troška obnove, što je bio temeljni dokument za pokretanje procedure.

Link na prijedlog Zakona: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=14176

Grabancijaš/MGIPU