Biznis i ekonomija

‘Ovo je ludo’: Britanija vozače preklinje da gorivo ne pune u boce za vodu | VIDEO

Britanski ministar transporta u utorak je vlasnike vozila preklinjao da se suzdrže od punjenja starih boca od vode gorivom na benzinskim postajama dok nacija trpi veliku nestašicu najtraženijih derivata uvjetovanu golemim deficitom vozača kamiona.

>>>U Britaniji nestašica goriva, paralele s mučnim 1970-ima | VIDEO

“Počinjemo primjećivati opipljive znakove stabilizacije koja se još neće odraziti na redove,” rekao je ministar Grant Shapps novinarima. “Što se prije svi vratimo uobičajenim kupovnim navikama, to će se brže ovo riješiti – i ja apeliram na javnost da to učini. Konkretno, više nema boca vode na benzinskim postajama: to je opasno i nije od pomoći.”

Britanci su nakon vikenda provedenog u dugim redovima za opskrbu gorivom ovog tjedna nastavili s “paničnom kupnjom”. Snimljeno je nekoliko fizičkih obračuna, a društvenim mrežama kolaju zapisi i fotografije ljudi koji goriva pune u plastične boce.

Mogu se čuti i pozivi da se opskrba goriva omogući prioritetnim skupinama poput medicinskog i zdravstvenog osoblja i drugih “esencijalnih” radnika.

“Svi paničare”

Građani kažu da je situacija kaotična, dionici u brojnim industrijama upozoravaju da će ususret Božiću poskupjeti sve odreda.

“Ne mogu vjerovati – to je ludo,” rekao je za Reuters 33-godišnji vozač u dostavi David Scade koji je satima krstario Londonom u potrazi za gorivom. “Oni nastavljaju govoriti da nema nestašice, ali pretpostavljam da sada svi paničare.”

>>>Trulo voće i povrće Britaniju osvještava o neželjenim poslovima, stranim radnicima

Britanske vlasti logističku i transportnu krizu ignoriraju od službenog razvoda s Europskom unijom, da bi u posljednjim danima povukle niz naizgled očajničkih poteza, uključujući donedavno kategorički odbijano izdavanje privremenih viza. U ponedjeljak je u “stanje pripravnosti” stavljena i vojska, odnosno vozači tenkova.

Proizvođači, trgovci i prijevoznici kažu da “nema brzih rješenja”.

“Trebat će mnogo mjeseci prije nego bude dovoljno britanskih vozača za pokrivanje nestašice,” rekao je Andrew Opie, direktor hrane i održivosti u Britanskom konzorciju trgovaca na malo (BRC).

Pratite nas na Google vijestima