Biznis i ekonomijaPreporučeno

Trulo voće i povrće Britaniju osvještava o neželjenim poslovima, stranim radnicima

Neubrano voće i povrće trune u poljima Engleske uslijed “brexit pravila” koja otežavaju zapošljavanje stranaca koji su u posljednjim desetljećima obavljali sezonske i druge Britancima mrske poslove.

Poljoprivrednici su za Euronews rekli da ograničenja slobodnog kretanja imaju “razarajući” učinak.

Barfoots of Botley, poljoprivredna tvrtka sa sjedištem na engleskoj južnoj obali u blizini Bognor Regisa, kaže da je 750 000 tikvica ostalo neubrano. Razlog je nedostatak radne snage i vlasnici se pribojavaju da će, ukoliko se situacija ne promjeni, morati donijeti teške odluke o budućnosti.

“Ograničavanje slobodnog kretanja imalo je poguban učinak,” rekao je direktor Julian Marks. “Ne samo za poljoprivredu i hortikulturu – već za gotovo svaki sektor u kojem već godinama rade ljudi iz inozemstva. Oni odlaze.”

>>>Barnier komentirao ‘dolazak zbilje’ o brexitu

Poput drugih dionika u gospodarstvu, Marks ističe da njegova kompanija ima poteškoća u ispunjavanju narudžbi trgovaca što vodi prema nestašici hrane i/ili okretanju uvozu iz Europske unije. “Tragično je i demoralizirajuće” vidjeti da propada toliko povrća, veli, uz ocjenu da je situacija gore od očekivanja.

Neželjeni poslovi

Njegov gledište dijeli i Mark Knight, tehnološki upravitelj za usjeve u kompaniji Tangmere Airfield Nurseries, najvećem proizvođaču paprike u Ujedinjenom Kraljevstvu. On i njegov direktor, Gerrard Vonk, kažu da je izostanak sezonskih migranata iz istočne Europe na koje se tvrtka oslanjala u posljednjih 33 godine “iznenađujući”.

Nakon brexita “ima više prepreka, više birokracije i zapravo je znatno teže doći ovamo i ovdje raditi.”

>>>Pandemijom osviješteni Francuzi propituju odnos prema radu, zaziru od neželjenih poslova

Vonk je rekao da ove godine ima 72 radnika manje nego lani zbog čega je dio usjeva ostao neubran.

Britanska vlada je suočena s generalnim nedostatkom radnika u slaboplaćenim i/ili neželjenim zanimanjima. Vlasti su kompanije kojima nedostaje do 100,000 vozača pozvale da posegnu za domaćom radnom snagom, no nje nema, barem ne u dobrovoljom obliku.

U nastojanju da odgovore na izazove u poljoprivredi vlasti su povele propagandnu kampanju i program s nazivom “Uberite Britaniju” koja nezaposlene ohrabruje da posegnu za poslove povijesno “rezervirane” za migrante.

>>>Britaniji uslijed velikog deficita vozača prijeti nestašica hrane u trgovinama

Jedna od uključenih agencija, Pro-Force, otkriva da je kroz program zaposlila 450 radnika iz Ujedinjenih Kraljevstva, no tek je njih 4% dočekalo kraj sezone.

“Uobičajena povratna informacija britanskih državljana koje je razmjestio Pro-Force bila je da su mnogi od njih željeli ‘učiniti svoje’ u vrijeme nacionalne krize, ali nisu to vidjeli kao dugoročnu, održivu opciju,” rekao je James Mallick iz Pro-Forcea u pisanom podnesku parlamentarnom odboru.

Pratite nas na Google vijestima