Biznis i ekonomijaPreporučeno

Britaniji uslijed velikog deficita vozača prijeti nestašica hrane u trgovinama

Britanija bi se ovog ljeta mogla suočiti s prazninama u policama trgovina i “nezamislivim” kolapsom u lancima opskrbe uslijed nestašice vozača kamiona potaknute brexitom, napisali su predstavnici industrije u pismu upozorenja premijeru Borisu Johnsonu.

Dionici su od premijera u dopisu dostavljenom 23. lipnja zatražili da osobno intervenira i vozače velikih gospodarskih vozila (HGV) doda na listu deficitarnih zanimaju što bi omogućilo izdavanje privremenih viza.

>>>Barnier komentirao ‘dolazak zbilje’ o brexitu

“Supermarketi već izvještavaju da ne primaju očekivanje zalihe hrane što rezultirala značajnim gubicima,” rekao je Richard Burnett, glavna izvršna osoba u Udruzi cestovnih prijevoznika (RHA).

Britanski trgovci, predvođeni Tescom, Sainsburyjem, Asdaom i Morrisonsom ovise o vojci vozača i skladišnih radnika koji svježe europske proizvode isporučuju na njihove police. Njihovi su predstavnici, kao i predstavnici logističkog sektora, uz ribare bili najglasniji u upozorenjima da će brexit rezultirati gubicima i remećenjem sustava opskrbe.

>>>Trgovci iz UK spremni otpisati, spaliti robu vraćenu iz Unije | BBC

Britaniju su u međuvremenu napustili brojni vozači iz inozemstva, a situaciju je dodatno pogoršala pandemija koronavirusa.

>>>3,000 kamiona čeka prelazak La Manchea, Lufthansa otvorila ‘zračni most’ za hranu | UK

Pismo u takvom kontekstu navodi da nedostaje 100,000 vozača zbog čega je državna intervencija jedini način da se spriječi “propadanje kritičnih lanaca opskrbe na neviđenoj i nezamislivoj razini.” Potpisnici ističu da postojano otvaranje ekonomije, popratni porast potražnje i potrošnje dodatno napinju već nategnute opskrbne lance.

>>>Britanska ekonomija lani propala za 9.9%, najviše od ‘Velikog mraza’

Glasnogovornik vlade je u odgovoru rekao kako je zabilježen napredak u zapošljavanju i treningu domaćih radnika.

“Naš novi imigracijski sustav zasnovan na bodovima jasno navodi da bi se poslodavci trebali usredotočiti na ulaganje u našu domaću radnu snagu, posebno na one koje trebaju pronaći novo zaposlenje, umjesto na oslanjanje na rad iz inozemstva,” rekao je prema citatu Reutersa.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Britaniji uslijed velikog deficita vozača prijeti nestašica hrane u trgovinama […]

Comments are closed.