FunPreporučeno

Ovog solsticija raritetna konjunkcija Jupitera i Saturna stvara ‘Božićnu zvijezdu’ | VIDEO

Foto: NASA Jet Propulsion Laboratory/YouTube

Astronomi javljaju o raritetnom poklapanju Jupitera i Saturna koje će se odigrati 21. prosinca, na zimski solsticij.

“Poravnanja između ova dva planeta prilično su rijetka, događaju se jednom u 20-ak godina, ova je konjunkcija još rjeđa zbog toga koliko će se planeti činiti blizu jedan drugome,” rekao je o eventu astronom s Rice sveučilišta Patrick Hartigan. “Morali biste se vratiti sve do pred zoru 4. ožujka 1226. da biste vidjeli bliže poravnanje između ovih nebeskih tijela na noćnome nebu.”

>>>Mjesečeva rotacija u HD-u: GIF

Dolazak, kulminacija i odlazak konjunkcije moći će se promatrati u danima prije i poslije solsticija, od 16. do 25. prosinca. “U večeri najvećeg približavanja, 21. prosinca, oni će izgledati poput dvostrukog planeta, odvojenog samo petinom promjera punog Mjeseca,” najavio je Hartigan. 

NASA također poziva na motrenje solsticijskog neba, uz ocjenu da će pogled biti “spektakularan” s “vrtnim teleskopom ili čak golim okom”.

Astronomi već dugo sugeriraju da su konjunkcije Saturna i Jupitera ili Saturna, Jupitera ili Venere koincidirale s rađanjem Krista ili objašnjavaju zapise o betlehemskoj zvijezdi repatici koja je “tri mudraca” dovela do Jeruzalema.

>>>Petrova gora priznata kao prvi i jedini međunarodni park tamnog neba u Hrvatskoj

Shodno navedenom, mediji su nebesku predstavu nazvali “Božićnom zvijezdom”.

via USA Today/NASA