Biznis i ekonomija

Paket-putovanja i povezani putni aranžmani – #yourEUright

Trodnevnim događajem u sklopu Ljeta na Štrosu od 26. do 28. kolovoza Europska komisija pokrenula je kampanju za prava potrošača u Hrvatskoj s oznakom #yourEUright. Cilj kampanje je podizanje svijesti o pravima potrošača, a trajat će do proljeća sljedeće godine. Prva tema kampanje su putovanja u paket-aranžmanu.

U ovoj temi koja govori o pravima na putovanju u paket-aranžmanu kampanji se pridružio svjetski putnik i putopisni bloger Kristijan Iličić. Kristijan je bio prisutan na događaju i spremno je govorio o svojim iskustvima, ali i o tome da je vrlo važno da putnici budu upoznati sa svojim pravima. “Da bi potrošač mogao iskoristiti svoja prava, prvo mora biti svjestan da ih ima. Ova kampanja je sjajan korak u tom smjeru”, izjavio je.

>>>Započinje kampanja ‘Imaš pravo’ – #yourEUright

Na Štrosu je bio i Igor Vujović, predsjednik Unije potrošača Hrvatske i suradnik u kampanji. Igor je rado odgovarao na sva pitanja koja su sudionici događaja postavili te je rekao: “Svi vole imati pravo i nadamo se da će ovom kampanjom više ljudi znati da imaju prava. Prava koja EU jamči osnažuju nas kao potrošače.”

Učesnici događaja imali su priliku sudjelovati u edukativnom kvizu o pravima prilikom putovanja u paket-aranžmanu te su mnogi dobili i nagrade za sudjelovanje i točne odgovore.

Kampanja se nastavlja s novom temom – promjena banke i transparentnosti bankarskih usluga.

Prava prilikom putovanja u paket-aranžmanu

U skladu s pravilima EU-a osobe koje rezerviraju odmor u paket aranžmanu imaju prava kao potrošači i visoku razinu zaštite, bilo da su odmor uplatili na internetu ili u agenciji, od organizatora putovanja, putničke agencije ili bilo kojeg drugog trgovca koji djeluje u svojstvu organizatora paket-putovanja.

Organizator je odgovoran za uredno izvršenje svih usluga putovanja uključenih u paket. Ako, na primjer, pružatelj usluge ne može provesti dogovorenu uslugu ili to ne može učiniti u dogovorenom obliku, kao što je prijevoz do odredišta ili od njega, dogovoreni smještaj ili rezervirano razgledavanje s vodičem, organizator problem mora riješiti bez dodatnog troška za kupca.

>>>Paket-putovanja i povezani putni aranžmani: detalji

Putovanje u paket aranžmanu uključuje kombinaciju dviju ili više različitih vrsta usluga putovanja za isto putovanje, a mogu uključivati prijevoz, smještaj, najam automobila i slično.