PolitikaPreporučeno

Pariz proglasio ‘krizu’ u odnosima s Washingtonom i Canberreom

Francuska je nakon otkazivanja više milijardi dolara vrijedne narudžbe podmornica u “krizi” sa Sjedinjenim Državama i Australijom, rekao je u subotu francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Pariz je u petak povukao veleposlanike iz Washingtona i Canberre nakon otkrića o gubitku tendera uvjetovanog novim trilateralnim sigurnosnim sporazumom SAD-a, Britanije i Australije.

>>>Njemačka fregata zaplovila prema Južnokineskom moru | geopolitika

“Činjenica da prvi put u povijesti odnosa između Sjedinjenih Država i Francuske opozivamo našeg veleposlanika na konzultacije ozbiljan je politički čin koji pokazuje intenzitet današnje krize između naše dvije zemlje, a također i s Australijom,” rekao je Le Drian za televiziju France 2.

“Bilo je dvoličnosti, prezira i laži – ne možete tako igrati u savezu,” dodao je prema citatu Reutersa.

Canberra je u četvrtak izvijestila da se povlači iz dogovora s francuskim Naval Group postignutog 2016. godine o izgradnji flote konvencionalnih podmornica. Australija se u trostrukom sigurnosnom paktu radije obvezala na kupnju najmanje osam podmornica na nuklearni pogon temeljnih na američkim i britanskim tehnologijama.

>>>Obavještajci i dužnosnici procjenjuju potencijal povećeg američkog arsenala u rukama talibana

Le Drian je u nastupu kritizirao američkog predsjednika Joe Bidena rekavši da je on jednako hirovit i nepredvidljiv kao njegov prethodnik Donald Trump.

>>>Dokumenti sugeriraju stratešku rusku zavjeru, svu silu pogodovanja ‘mentalno nestabilnom’ Trumpu

Biden je djelovao “bez tweetova, ali s nekakvom svečanom najavom koja je prilično nepodnošljiva”.

Ministar je ošinuo u Britaniju, uz ocjenu da u novom paktu igra oportunističku ulogu “rezervne gume”.

Pratite nas na Google vijestima