PolitikaPreporučeno

Pendarovski o pristupnim pregovorima: Što da ja kažem građanima? Kad će to svjetlo na kraju tunela?

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u ponedjeljak u intervjuu za Radio televiziju Crne Gore (RTCG) kako nije zadovoljan brzinom kojom zemlje Zapadnog Balkana idu prema članstvu u EU ocijenivši da EU mora biti odlučnija po pitanju njezinog proširenja.

“Nadam se da će proces proširenja ići brže. Koja je to poruka za nas u Sjevernoj Makedoniji koji još nismo počeli pregovore o proširenju, ako Crna Gora pregovara sedam godina i još nema svjetla na kraju tunela. Što da ja kažem mojim građanima u Sjevernoj Makedoniji koliko će ovo trajati, 15 do 20 godina”, kazao je Pendarovski za RTCG

Iako se očekivalo da će Sjeverna Makedonija i Albanija na sastanku čelnika zemalja EU koji je održan sredinom lipnja u Luksemburgu dobiti datum početka pregovora ta odluka je odgođena za listopad zbog podijeljenosti u EU oko tog pitanja.

>>>Veliko neslaganje odgodilo odluku o otvaranju pristupnih pregovora, Cipar zaprijetio vetom

“Europsko vijeće će se vratiti na ovo pitanje da bi došlo do jasne odluke što je prije moguće i najkasnije do listopada 2019.”, naveli su ministri vanjskih poslova zemalja EU u zaključcima usvojenim na sastanku u Luksemburgu. Za predsjednika Sjeverne Makedonije, nakon svih poruka koje posljednje vrijeme stižu iz Bruxellesa, europska perspektiva Zapadnog Balkana je zamagljena, a put prema europskoj porodici spor i neizvjestan.

>>>Mogherini: Zapadni Balkan je Europa, započnimo pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

On je za crnogorski Javni servis rekao i da je veoma zadovoljan odnosima i suradnjom Skopja i Podgorice, te je zahvalio Crnoj Gori na pomoći koju je pružila njegovoj zemlji na putu prema budućem članstvu u NATO-u.

Sjeverna Makedonija, kako je ranije najavio generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, mogla bi na Summitu NATO-a u Londonu 4. prosinca postati 30. članica tog vojnog saveza.

Slovenija za ispunjavanja obveze EU-a prema Makedoniji o početku pregovora

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjasnio se 15. srpnja za što brži početak pregovora Sjeverne Makedonije s Europskom unijom o punopravnom članstvu, u razgovorima s makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim koji je boravio u službenom posjetu Ljubljani.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s makedonskim kolegom Pahor je kazao kako očekuje da će EU što prije otkloniti “pogrešku” do koje je došlo kad je odgodila odluku o davanju “zelenog svjetla” za početak pristupnih pregovora, te izrazio potporu svoje države približavanju Sjeverne Makedonije EU-u i NATO savezu.

“Pri tome mislim da bi bilo dobro razdvojiti  pitanje Ukrajine i Turske koje su  kandidatkinje za članstvo  i država Zapadnog Balkana koje treba gledati kao cjelinu, kako bi ih se time potaknulo na rješavanje međusobnih problema,” kazao je slovenski predsjednik.

>>>Slovenija traži datum za početak pregovora o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom

Pendarovski je izjavio da mu je potpora Slovenije kao članice EU-a vrlo značajna, ali da su u njegovoj državi  svi razočarani, što je  na razini EU-a došlo do odgode odluke o početku pregovora o članstvu,  kako se nada da je riječ samo o tehničkoj odgodi do listopada, kad bi Vijeće EU-a o tome opet trebalo odlučivati.

I od zemalja koje su lani imale rezerve prema početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom dobili smo uvjeravanja da smo učinili sve kako bi pregovori mogli početi, kazao je makedonski predsjednik.

Po njegovim je riječima “potpuna integracija u EU i NATO” za Makedoniju u povijesnom i geografskom smislu najbolje rješenje i tome je u Sjevernoj Makedoniji postignut nacionalni konsenzus.

“Ispunili smo sve što su tražili od nas, uključujući i teške kompromise i sada je na Europi da ispuni ono što je obećala”,

Stevo Pendarovski