Politika

Pet preminulih, devet novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji: COVID-19

Ilustracija: Alexey Hulsov

Pet osoba je umrlo, od kojih su tri osobe bile štićenici domova za starije i nemoćne osobe, a devet je novozaraženih koronavirusom, pa se ukupni broj zaraženih “popeo” na 497, priopćio je u petak Stožer za civilnu zaštitu Splitsko-dalmatinske županije.

Prema izvješću KBC-a Split umrlo je pet osoba – u dobi od 96 i 93 godine, dvije osobe u dobi od 78 godina te jedna u dobi od 72 godine.

>>>Koronavirus u domovima za starije

Dvije umrle osobe bile su korisnice doma za starije i nemoćne osobe Split smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici a jedna je bila korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj.

U bolnici su rekli kako su svi umrli, uz nekoliko teških kroničnih bolesti. bili pozitivni i na COVID-19.

Prema izvješću županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) od ukupno 324 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije devet je novooboljelih osoba zaraženih koronavirusom i to troje iz Splita, dvoje iz Solina, te po jedna osoba iz Dugopolja, Podbablja i Omiša te Makarske, a riječ je o štićeniku Doma za starije i nemoćne osobe.

Među novooboljelim osobama četiri su osobe zdravstveni djelatnici, od toga su tri medicinske sestre KBC-a Split i jedna njegovateljica doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice na Zenti.

>>>Koronavirus u bolničkom sustavu

Kako se navodi u priopćenju, njegovateljica iz doma na Zenti u samoizolaciji je već 14 dana te od tada nije bila u kontaktu ni s korisnicima doma niti s djelatnicima, a nakon isteka roka d 14 dana testirana COVID-19 i nalaz je bio pozitivan.

Do sada je 86 osoba hospitalizirano, 103 zdravstvena djelatnika su u samoizolaciji, osam osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu, dok je devet osoba na respiratoru i to šest iz Splitsko-dalmatinske županije i troje iz Šibensko-kninske županije.

U odnosu na jučer još je 19 osoba izliječeno od koronavirusa te je do sada ukupno izliječeno 270 osoba, priopćio je županijski Stožer za civilnu zaštitu.