PolitikaPreporučeno

Picula i Bilčik osudili nasilje, političku zloupotrebu vjere u Crnoj Gori

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula i slovačkicrna gora cetinje osudili su u zajedničkom priopćenju “grube događaje” koji su pratili ustoličenje crnoogorskog mitropolita SPC-a Joanikija i upozorili da “politička zloporaba nečijih vjerskih uvjerenja” nije kompatibilna s reformskim procesom Crne Gore.

Picula, stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru i Bilčik, predsjednik Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore, osudili su jučerašnje nasilje u Cetinju.

>>>Komisija objavila ‘stroge ali pravedne ocjene’ | godišnji Paket o proširenju EU-a

“Kategorički osuđujemo grube događaje koji su ovog vikenda u Crnoj Gori pratili ustoličenje mitropolita pravoslavne crkve Joanikija. Crna Gora bi trebala u potpunosti ispoštovati svoje obaveze i braniti pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu govora, uvažavajući različita vjerska prava svojih građana”, navode Picula i Bilčik u zajedničkom priopćenju.

Posebna (ne)odgovornost

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro na Cetinju usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana blokirali ceste prema tom gradu.

Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć, a 14 ih je privedeno.

“Crna Gora kao zemlja kandidatkinja za pristupanje Europskoj uniji mora shvatiti da njeni politički i vjerski čelnici imaju posebnu odgovornost u donošenju odluka kako bi opravdali povjerenje građana koji su im pružili podršku i izrazili veliku ambiciju za članstvom u EU”, ističe se u priopćenju.

>>>Zovko: 14,2 milijarde eura uvjetovane pomoći osigurava europsku perspektivu zapadnog Balkana

Picula i Bilčik pozvali su “sve uključene aktere da sustavno rade na smanjenju napetosti i podržavaju predanost Crne Gore na stvaranju modernog, demokratskog, multikonfesionalnog i multietničkog društva”.

“Politička zloporaba nečijih vjerskih uvjerenja nije kompatibilna s trenutnim reformskim procesom Crne Gore. Zaista se nadamo kako ova situacija neće dugoročno ugroziti međunarodni položaj Crne Gore i dugu povijest mirnog suživota među ljudima različitih vjerskih pripadnosti i etničkih skupina”, zaključuje se u priopćenju.