Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pismo namjere o ulasku u ERM-2 obvezuje vladu na daljnje rasterećenje poduzetništva: ministar

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je 14. srpnja u RTL-u Danas.

Na pitanje o pismu namjere koje je Hrvatska poslala u Bruxelles za ulazak u Devizni tečajni mehanizam dva (ERM II) te je li to povijesni trenutak u smislu uvođenja eura, ministar Marić je naglasio da je to jedan od važnijih trenutaka u našoj povijesti, kao što je svojedobno bilo i potpisivanje SSP-a te otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Slanje pisma važan korak za uvođenje eura

“Vrlo smo ga pažljivo, pomno i dobro pripremili“, kazao je Marić, dodavši da je riječ o  zajedničkom projektu Hrvatske narodne banke i Vlade Republike Hrvatske.

“Na dobrom smo tragu da nađemo prostor kako dati dodatni zamašnjak poduzetnicima da povećaju plaće zaposlenicima u Republici Hrvatskoj. Koji oblik i na koji način, pričekajmo još nekoliko tjedana”

Zdravko Marić

Podsjetio je da Hrvatska ima Nacionalno vijeće za euro te da je odrađen ogroman posao na samoj pripremi.

“I sam čin slanja pisma i njegovo usvajanje od strane zemalja članica Eurozone sigurno je važan korak”, istaknuo je ministar.

Realni rokovi

Upitan je li moguće da od 1. siječnja 2024. godine hrvatski građani počnu plaćati u eurima, Marić je rekao da je teško govoriti o rokovima te da će prva faza ovisiti o Hrvatskoj.

“Mi smo u ovom pismo preuzeli obveze za ispunjavanje 19 mjera. Svjesni smo da su to mjere koje je potrebno napraviti kako bi se gospodarski rast i sve vezano uz gospodarsku aktivnost pojačalo i pospješilo”, kazao je.

Nakon toga kada se uđe u Devizni tečajni mehanizam dva, pojasnio je ministar, minimalno razdoblje je dvije godine kada se testiraju mastriški kriteriji.

>>>Merkel: realan je ulazak Hrvatske u eurozonu do 2024.

“Kada to prevedemo u razdoblja, ova godina koju spominjete je realistična. Što bolje odradimo pripreme, to će pozitivni efekti uvođenja eura na hrvatsko gospodarstvo i građane biti bolji. To je važno u ovom procesu”, naglasio je.

Jedna od tih mjera je rasterećenje poduzetnika, a ministar financija je kazao da je Vlada sa smanjivanjem poreza krenula i puno prije nego je poslala Pismo namjere i to tri godine zaredom.

Rasterećenje poduzetnika

“U ovom konkretnom pismu smo se obvezali da ćemo nastaviti smanjivati tzv. parafiskalne namete. Jedna od mjera rasterećenja je stopa PDV-a od 1. siječnja 2020. Na dobrom smo tragu da nađemo prostor kako dati dodatni zamašnjak poduzetnicima da povećaju plaće zaposlenicima u Republici Hrvatskoj. Koji oblik i na koji način, pričekajmo još nekoliko tjedana”, kazao je Marić.

>>>Akcijski plan RH za pridruživanje Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II) i bankovnoj uniji

Kada sa svojim timom u Ministarstvu financija i radnom skupinom sve dovrši, prvo će prezentirati predsjedniku Vlade, Vladi, parlamentarnoj većini, a nakon toga slijedi javna objava.