Biznis i ekonomijaPreporučeno

Gong Shuguang: istražili smo tržište i vidjeli nakladnički potencijal Hrvatske

Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore održala je sastanak s predstavnicima Frankfurtskog sajma knjiga i kineske izdavačke kuće Hunan Publishing Investment Holding Group. Glavne teme razgovora bile su ulaganje u izdavaštvo u Hrvatskoj, mogućnosti otkupa autorskih prava te suradnja hrvatskih i kineskih nakladnika.

“Nakladnički svijet je vezan ne samo za izdavaštvo, već i za druge medije, zato je važno djelovati globalno. Brzina i razina komunikacije s Kinom pokazuje da nam je sajam knjiga u Pekingu postao važnija izvozna priča od brojnih europskih sajmova. Zato je suradnja s Kinezima nužna, pogotovo za idućih 10 ili 15 godina. Imaju iznimno jak tisak, međutim, okreću se i proizvodnji te prodaji prava. Brojke koje oni nude su za naše izdavače iznimno lukrativne i svi bi trebali u svojim budućim strategijama uzeti u obzir to tržište”, istaknuo je predsjednik Zajednice nakladnika i Knjižara HGK Slavko Kozina.

Slavko Kozina; Foto: HGK

Seid Serdarević, potpredsjednik Zajednice, naglasio je da su u kineskoj grupaciji zainteresirani za ulaganja u hrvatske izdavačke kuće, kulturnu suradnju i prodaju nakladničkih prava, kako hrvatskih u Kinu, tako i kineskih u Hrvatsku. “Suorganizator sastanka je Frankfurtski sajam knjiga pa ćemo ga iskoristiti za bolju promociju i u tom pogledu”, izjavio je Serdarević.

Seid Serdarević; Foto: HGK

“Brojke koje oni nude su za naše izdavače iznimno lukrativne i svi bi trebali u svojim budućim strategijama uzeti u obzir to tržište”,

Slavko Kozina

“Istražili smo tržište, vidjeli potencijal Hrvatske”

Direktor Upravnog odbora Hunan Publishing Investment Holding Groupa Gong Shuguang je pojasnio kako traže međunarodne partnere za spajanja i akvizicije. “Istražili smo tržište i vidjeli da je Hrvatska veliki potencijal, dosta ste jaki u dječjim i povijesnim knjigama te edukacijama, a mi upravo tu želimo razmjenu iskustava. Naša tvrtka je broj jedan ne samo na kineskom, već  i cjelokupnom azijskom tržištu, a kroz vašu Zajednicu želimo upoznati lokalne firme i uspostaviti poslovna partnerstva”, kazao je Shuguang.

>>>Američki kršćanski lanac zatvara svih 170 trgovina

Zanimale su ga konkretne brojke prodaje tiskanih i online knjiga u Hrvatskoj i prodajna infrastruktura. Poseban je interes pokazao za izdavanje školskih udžbenika, a predstavnici Zajednice HGK su mu detaljno prezentirali i pojasnili stanje domaćeg tržišta knjiga koje je teško oko 100 milijuna eura.

Hunan Publishing Investment Holding Group s godišnjim prometom od 1,7 milijardi eura je šesti najveći svjetski nakladnik. Uz tisak imaju vrlo jak segment internetske prodaje i online audio knjiga koje su u Kini vrlo popularne.