Politika

Plenković o rezervaciji ruskog cjepiva, ‘kakofoniji’ i odobrenju EMA-e

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u srijedu da je Vlada obavila inicijalne razgovore s ruskom stranom o cjepivu Sputnjik V.

Ako to cjepivo dobije odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), želimo biti u poziciji da popunimo sadašnji nedostatak cjepiva, istaknuo je.

>>>Ban Toskić: kriterij za cijepljenje liječnike ‘stavlja u groznu poziciju

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća HDZ-a Plenković je odgovarao na pitanja novinara, među kojima je bilo i pitanje hoće li Hrvatska, poput Mađarske, interventno uvesti rusko cjepivo Sputnjik V protiv bolesti covid-19.

Puno “kakofonije” u medijima o ruskom cjepivu

Uz ocjenu kako je u medijima puno “kakofonije” u vezi ruskoga cjepiva, premijer je istaknuo da je hrvatska Vlada proteklih mjeseci radila na tome da osigura dovoljne količine cjepiva za cijelu populaciju što je, podsjetio je, bila i odgovornost Vlade koja je to i učinila.

>>>Rusko cjepivo potaknulo stvaranje antitijela u 100% slučajeva: Lancet

S tim u vezi, spomenuo je 1,9 milijuna doza Pfizerova cjepiva, milijun doza Modernina cjepiva, 2,7 milijuna doza AstraZenecina cjepiva i još 900 tisuća doza cjepiva tvrtke Johnson&Johnson koja je, dodao je, sada počela proceduru registracije cjepiva jer sva cjepiva prolaze verifikaciju EMA-e.

“Hrvatske je članica Europske unije, procedura zaštite zdravlja naših sugrađana dodatno je ojačana time što svi lijekovi i cjepiva koja dolaze na naše tržište prolaze filtere i kontrole Europske agencije za lijekove, a u tom procesu sudjeluje i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode  (HALMED)”, izjavio je Plenković.

>>>Von der Leyen suočena s teškim pitanjima i kritikama eurozastupnika, Biljane Borzan | nabava cjepiva

Ocijenio je kako smo sada u poziciji da, ne našom krivnjom, dolazi do sporije distribucije cjepiva na razini EU-a te Vlada želi vidjeti koje su druge mogućnosti za eventualnu nabavu cjepiva koje, poput Sputnjika, može biti dostupno.

Inicijalni kontakti

Plenković je potvrdio kako je Vlada uspostavila inicijalne kontakte s ruskom stranom, rekavši da će resori zdravstva i vanjskih poslova poslati određene upite i zahtjeve ruskoj strani. Dodao je da Rusija trenutačno kontaktira s EMA-om na razini tzv. znanstvenog odbora, a u tom procesu će sudjelovati i HALMED.

“Pa ako se istodobno dogodi da Sputnjik dobije odobrenje EMA-e želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali određene doze kako bismo de facto popunili praznine koje trenutačno postoje, premda su najave, a o tome je danas govorio i Stožer, za kraj veljače i ožujak dobre – oko 600 tisuća doza cjepiva, i puno više u travnju i svibnju”, istaknuo je premijer.

Ustvrdio je kako Vlada želi biti odgovorna u svim aspektima, naročito kada je riječ o zdravstvu i sigurnosti građana.

>>>Ministarstvo zdravstva zavarava javnost o učinkovitosti cjepiva AstraZenece | Fact Check

“Odnosno da budem sasvim precizan – razlika je kada neko cjepivo ili lijek odobri EMA tada kada je ono dostupno na hrvatskom tržištu, za njegovu kvalitetu ili eventualne nuspojave odgovara proizvođač, a ako su lijekovi bez certifikata onda odgovara država, a mi nikako ne želimo doći u situaciju da nemamo na tržištu nešto što je provjereno i pouzdano”, zaključio je Plenković.

>>>Ceh za moguće odštete povezane s cjepivom AstraZenece dijelom na poreznim obveznicima EU-a

EK: zašto Rusija nudi milijune doza cjepiva a nema ni za svoje stanovništvo?

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da bi željela dobiti odgovor zašto Rusija nudi milijune doza svoga cjepiva Sputnjik V, kada nema dovoljno ni za cijepljenje vlastitog stanovništva.

“Pitamo se zašto Rusija teoretski nudi milijune doza cjepiva, a ne napreduje dovoljno brzo u procjepljivanju vlastitog stanovništva”, izjavila je von der Leyen na konferenciji za novinare.

“To pitanje zahtijeva odgovor”, istaknula je.

Dodala je da Rusija do sada nije zatražila odobrenje od Europske agencije za lijekove (EMA).

“Ako to naprave, moraju dostaviti sve podatke i podvrgnuti se kontroli kao i ostali. Osim toga, proizvodnja se ne odvija u EU-u i zato se mora obaviti inspekcija na mjestu proizvodnje jer moramo imati stabilne proizvodne standarde”, rekla je predsjednica Komisije.

Povjerenica za zdravstvo Stela Kiriakides izbjegla je izravno odgovoriti na novinarsko pitanje trebaju li države članice koje namjeravaju nabaviti rusko cjepivo čekati odobrenje EMA-e.

“Do sada ni za rusko ni za kinesko cjepivo nije stigao zahtjev za odobrenje. Da bismo mogli ocijeniti učinkovitost tih cjepiva ona moraju proći neovisnu znanstvenu procjenu EMA-e”, rekla je Kiriakides.

>>>Putin donio odluku o cijepljenju | Kremlj

Dodala je da one države članice koje se odluče za rusko i kinesko cjepivo to rade na vlastitu odgovornost.

“Proces odobrenja za korištenje cjepiva na europskom tržištu uključuje i ‘farmakološku budnost’, što je vrlo važno. Kada cjepivo dobije odobrenje od EMA-e, onda industrija i EMA moraju pratiti sve slučajeve bilo kakvih poteškoća ili nuspojava. Te ‘farmakološke budnosti’ nema u slučaju kada države članice koriste cjepiva bez odobrenja EMA-e”, rekla je Kiriakides.