Biznis i ekonomijaPreporučeno

Podaci sugeriraju da je potražnja daleko veća od dostupnog novca: COVID 19 zajmovi

HAMAG-BICRO/Logo

Grabancijaš  postojano prima pritužbe i informacije da obrtnici i poduzetnici čija je likvidnost i/ili egzistencija realno ugrožena mjerama za suzbijanje koronavirusa dobivaju odbijenice od nositelja COVID-19 zajmova, Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) iako su zahtjeve predali prije iznenadnog zatvaranja natječaja.

>>>Nakon iznenadnog zatvaranja natječaja za COVID zajmove HUP traži transparentnost, dodatni novac

Više izvora nam uz manju ili veću dozu ljutnje, nevjerice i zabrinutosti javlja da HAMAG-BICRO u slučaju izostanka sve dokumentacije daje rok od 48 sati za dostavu iste. Ukoliko poduzetnik dokumentaciju ne dostavi u navedenom roku, HAMAG-BICRO “smatra kako je tražitelj odustao od zajma i povlači zahtjev.”

“Zaprimljeno je 5.128 zahtjeva, a obrađeno je 1.198 zahtjeva odnosno 23,4% ukupno zaprimljenih. Odobreno je 786 zahtjeva,”

HAMAG BICRO

Na raspolaganju 1,148 milijardi kuna

Podsjetimo, HAMAG-BICRO je u travnju predstavio novi instrument – “COVID-19 zajam” namijenjen osiguranju dodatne likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzeća koja su pogođena pandemijom koronavirusa.

>>>‘Covid-19 zajmovi’ za SMEs u iznosu do 750 tisuća kuna i kamatom od 0,25%: Vlada

Instrument je u cijelosti financiran putem Europskog fonda za regionalni razvoj koji je HAMAG-BICRO-u, odnosno hrvatskim obrtnicima, na raspolaganje stavio više od 1,148 milijardi kuna. Ministarstvo gospodarstva je prilikom predstavljanja instrumenta navelo da je maksimalni iznos zajma 750.000 kuna s rokom otplate do pet godina uključujući i poček od 12 mjeseci.

HAMAG-BICRO je tijekom webinara održanog 5. svibnja naveo da je s tim datumom zaprimljeno ukupno 2237 zahtjeva za neki od tri zajma (ESIF mirko zajam za obrtna sredstva, COVID 19 zajam za obrtna sredstva ili Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj) a obrađeno ih je 445 s prosječnom stopom 70% odobrenja sredstava.

>>>11 milijardi kuna investicija, 5 tisuća projekata, 16 tisuća radnih mjesta: 25 godina HAMAG-BICRO-a

Agencija je navela da je za COVID-19 zajmove do tada zaprimljen 1301 zahtjev, da je obrađeno njih 104 uz stopu odobrenja od 80 posto.

HAMAG-BICRO

Dionici u gospodarstvu, uključujući Hrvatsku udrugu poslodavaca i novoosnovanu Udrugu Glas poduzetnika, uslijed navedenih podataka traže i pozivaju na transparentnost.

Ponuda i potražnja

Grabancijaš je od povjerenika za informiranje HAMAG-BICRO-a stoga zamolio osvježenu informaciju o ukupnom broju zaprimljenih, obrađenih i odobrenih COVID 19 zajmova za obrtna sredstva, a odgovor sugerira da je potražnja daleko veća od dostupnog novca.

“Zaprimljeno je 5.128 zahtjeva, a obrađeno je 1.198 zahtjeva odnosno 23,4% ukupno zaprimljenih. Odobreno je 786 zahtjeva,” odgovorili su iz Agencije.

Budući da je naša suradnja sa svim dionicima profesionalna i korektna, mi navedenom nemamo što dodati, osim da odgovor agencije implicitno, ako ne i eksplicitno, objašnjava zašto je u ovom trenutku teško doći do novca.