Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nakon iznenadnog zatvaranja natječaja za COVID zajmove HUP traži transparentnost, dodatni novac

Hrvatska udruga poslodavaca reagirala je na neočekivano zatvaranje prijava na COVID zajam HAMAG BICRO-a i pozvala Vladu da uzme u obzir sve zahtjeve koji su zaprimljeni 5. svibnja, osigura dodatna sredstva i objavi detaljne informacije o provedenom natječaju jer su mikro i mali poduzetnici najugroženiji u sadašnjoj krizi.

Grabancijaš je također primio pritužbe ili poslušao brige poduzetnika kojima je novac uskraćen iako su njihovi zahtjevi opravdani u čisto egzistencijalnom smislu.

“Zatečeni smo iznenadnim prestankom zaprimanja zahtjeva za COVID-19 natječaje, posebno jer smo samo dan ranije u suradnji s HAMAG-om proveli online radionicu na temu Pojašnjavanja obrtnih zajmova za ublažavanje utjecaja COVID-19 na poslovanje malih i srednjih poduzetnika i takva mogućnost brzog zatvaranja natječaja nije bila niti spomenuta. Slijedom toga uputili smo zahtjev Vladi i nadamo se kako će žurno reagirati”, kazao je Davor Majetić, direktor HUP-a.

>>>COVID-19 zajmovi s kamatom od 0,25%, Mikro zajmovi za ruralni razvoj s kamatom od 0,5%: HAMAG-BICRO

U HUP-u su pozdravili odluku Vlade o povećanju zajmova za dodatnih 45 milijuna eura, ali upozoravaju kako će velik broj poduzetnika tek osjetiti posljedice pandemije, posebno sektor proizvodnje i prerađivačke industrije, kao i sve projektno orijentirane djelatnosti koje su tokom ožujka i travnja izvršavali ranije ugovorene narudžbe, a one su sada izostale. Zato smatraju kako je za ponovno pokretanje poduzetništva, posebno mikro i malog, ključno osigurati održavanje likvidnosti jer je riječ o poduzećima i obrtima koji nemaju značajnije zalihe likvidnih sredstava obzirom na manji volumen poslovanja i niže profitne marže.

HAMAG-BICRO je na nedavno održanom webinaru naveo da je s 5. svibnjem zaprimljeno ukupno 2237 zahtjeva za neki od tri zajma a obrađeno ih je 445 sa prosječnom stopom 70% odobrenja sredstava.

“COVID-19 zajam je trenutno jedini alat koji priječi da veliki broj mikro poduzetnika ne prestane poslovati. Za neke je nažalost već kasno – nekoliko mojih klijenata je otpustilo sve djelatnike te je pitanje da li će uopće nastaviti s poslovanjem. Brzo ukidanje predmetne linije zajma nakon svega dvadeset dana onemogućilo je mnoge tvrtke da se prijave jer su bile pred završetkom Godišnjeg financijskog izvještaja za 2019.

Sada poduzetnici ne mogu nikako doći do sredstava isplatu plaća, zbog čega će uskoro doći do dodatnih masovnih otpuštanja. Izostanak likvidnih sredstava rezultat je nemogućnosti sklapanja novih poslova, ali istovremeno i posljedica nemogućnosti naplate već odrađenog posla. Bez dostupnih zajmova s povoljnim kamata iz tog kruga poduzetnici neće moći izaći”, upozorio je stručnjak za potpore i EU fondove Antonio Erceg iz Boost d.o.o.

>>>Beskamatna kreditna linija HBOR-a za mikro, male i srednje poduzetnike u turizmu: ministarstvo

Iz HUP-a zaključuju kako je kriza izazvana COVID-19 pandemijom tek započela, stoga poruka sektoru malih i srednjih poduzetnika, koji čine preko 99% domaćeg gospodarstva, da se mjere za osiguranje opstanka poslovanja već ukidaju svakako nije poticajna ni ohrabrujuća. Nadaju se kako će Vlada udovoljiti zahtjevima, povećati alokaciju i transparentno objaviti kolika je vrijednost zaprimljenih zahtjeva, kao i okvirni datum kada su zahtjevi dosegli sto posto alokacije, kako bi poduzetnici imali detaljne i transparentne informacije za svoje poslovne odluke.

HUP/Okviri Grabancijaš

Comments (2)

  1. […] >>>Nakon iznenadnog zatvaranja natječaja za COVID zajmove HUP traži transparentnost, doda… […]

  2. […] >>>Nakon iznenadnog zatvaranja natječaja za COVID zajmove HUP traži transparentnost, doda… […]

Comments are closed.