PolitikaPreporučeno

‘Neradnička i uhljebnička’ Vlada primila otvorenu prijetnju Nacionalnog sindikata policije

Nacionalni sindikat policije je na Facebooku objavio otvoreno pismo Vladi RH koju optužuje za uhljebljivanje, nerad, omalovažavanje i ponižavanje zaposlenih u MUP-u.

U gnjevno ispisanoj objavi iz sindikata pišu da su djelatnici MUP-a u Sloveniji u kontekstu epidemije koronavirusa u travnju dobili doplatak od 800 eura na plaću od 1400 eura, dok Vlada RH istovremeno “nastoji smanjiti plaću i druga materijalna” prava.

Nacionalni sindikat policije neće birati dopuštena sredstva u cilju zaštite interesa i materijalnih prava zaposlenika MUP-a te ovaj put to zasigurno neće ostati samo slovo na papiru.

“Gospodine Plenkoviću kakvu Vi to poruku šaljete policijskim službenicima u RH? Vašim prijedlogom za smanjenjem prava želite reći da Hrvatski policajac manje vrijedi nego policajac u Sloveniji ili da smo lošije odrađivali svoj posao nego policajci u Sloveniji”, pišu sindikalci.

U širem kontekstu, iako zastupaju manji broj radnika od Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova te Sindikata državnih i lokalnih službenika, Nacionalni sindikat policije, Sindikat policijskih službenika (SPS) i pojedini drugi ogranci već dulje vrijeme izražavaju snažno negodovanje zbog materijalnih i drugih prava zaposlenih u MUP-u te su lani prijetili štrajkom tijekom pregovora o dodatku Kolektivnog ugovora. Vlada je tada popustila pod pritiskom te su u prosincu dogovoreni i usvojeni veći koeficijenti, povratak izgubljenih i neka nova prava za policijske službenike.

Sindikat u otvorenom pismu navodi da je Vlada 6. svibnja započela pregovore s reprezentativnim sindikatima te sugerira da razgovori idu u smjeru odgode ili dokidanja lani postignutog sporazuma, uključujući “ukidanje dogovorenog povećanja osnovice, prava na božićnicu, regres, jubilarne nagrade i drugo”.

Nacionalni sindikat policije

“Vrijeme je da kažemo dosta! Kada govorite o smanjenu materijalnih prava, predlažemo da prvo krenete od raznih ‘stranačkih vojnika’ koje ste Vi i Vama  prethodni,  godinama postavljali na plaću u razna ministarstva, državne agencije, razne nevladine udruge koje se financiraju iz državnog proračuna, općinama, županijama, raznim javnim poduzećima koje godinama stvaraju gubitke na teret poreznih obveznika,” poručuju u otvorenom pismu Nacionalnog sindikata policije koje završava otvorenom prijetnjom.

>>>Žonja poziva na racionalizaciju, smanjenje plaća i otpuštanje dijela zaposlenih u javnom sektoru

“Shvatite ozbiljno našu poruku i dajte si truda da ponovno razmotrite naše primjedbe i prijedloge. U protivnom, ukoliko ustrajete na smanjenju prava zaposlenima u MUP-u, Nacionalni sindikat policije neće birati dopuštena sredstva u cilju zaštite interesa i materijalnih prava zaposlenika MUP-a te ovaj put to zasigurno neće ostati samo slovo na papiru. Već smo razradili moguće mjere i radnje koje ćemo u skladu sa zakonskim pravima i u dogovoru sa zaposlenicima poduzimati u cilju zaštite materijalnih prava. One svakako neće biti popularne, a samim mjerama i radnjama vjerujte nam nastat će ozbiljne posljedice u dijelu posla kojeg svakodnevno obavljamo,” upozorava dopis koji potpisuje predsjednik Nikola Kajkić.

>>>Nakon iznenadnog zatvaranja natječaja za COVID zajmove HUP traži transparentnost, dodatni novac

Premijer Andrej Plenković je početkom travnja, tijekom predstavljanja novih mjera za čuvanje radnih mjesta i iskupljenje ekonomije, najavio da će država biti maksimalno štedljiva i ići na izvršavanje samo nužnih rashoda te da se prvi “ozbiljni i veliki” rezovi plaća u javnom sektoru mogu očekivati u svibnju.