Biznis i ekonomijaPreporučeno

Popuštanje mjera koincidira s eksponencijalnim rastom infekcija u Njemačkoj, tržišta u povlačenju

Njemačka u ponedjeljak javlja o eksponencijalnom rastu infekcija novim koronavirusom SARS–CoV-2 što izaziva globalnu uzbunu na tržištima. Institut Robert Koch navodi da je indeks zaraze, reprodukcijski broj koji pokazuje koliko jedna zaražena osoba zarazi drugih osoba, porastao na 1.1. Svaka stopa iznad 1 podrazumijeva eksponencijalno širenje virusa.

Poput naših, njemačke vlasti u posljednjim danima “otključavaju” ekonomiju i postupno ukidaju mjere za suzbijanje virusa zbog čega vijesti o rastućem broju novopotvrđenih slučajeva izazivaju nelagodu na burzama dodatno potpirenu sličnim scenarijem u Južnoj Koreji gdje su se kao nova žarišta nametnuli noćni klubovi.

>>>Južna Koreja javlja o ‘reaktivaciji’ koronavirusa u izliječenih osoba

Glasnogovornik njemačkog ministarstva zdravstva kaže da vlasti porast infekcija uzimaju ozbiljno ali da one ne znače gubitak kontrole nad situacijom.

Zastupnik socijaldemokrata (SPD) Karl Lauterbach, ujedno i profesor epidemiologije, na Twitteru je upozorio da bi se virus mogao brzo širiti nakon što je posvjedočio masovnom okupljanju građana u svom gradu Kölnu.

Nakon pojave žarišta epidemije na Braču indeks zaraze u Hrvatskoj je skočio na 0,7 i 0,8.

“Treba očekivati da će R(eprodukcijska) stopa preći 1 i da ćemo se vratiti eksponencijalnom rastu,” napisao je Lauterbach. “Mjere popuštanja suviše su loše pripremljene.”

>>>Počinje testiranje strategije masovnog netestiranja u Hrvatskoj: COVID-19

Wall Street, prošlog tjedna prpošan uslijed početka popuštanja mjera u velikim ekonomijama, posljednje je indikacije i vijesti primio s posrtanjem, podcrtavajući zabrinutost dionika i investitora zbog uočljivog, drugog vala infekcija. “To će danas staviti vodu na vatru,” komentirao je sentiment upravitelj portfeljem u Sparrow Growth fondu, Gerald Sparrow.

>>>Njemačka opustila zabranu rada trgovina, potrošači stegnuli novčanike

Očekivano, u ponedjeljak najteže udarce primaju već izudarane dionice povezane s turističkim sektorom; uključujući avioprijevoznike, kompanije posvećene kružnim putovanjima i hotelijere.

Grabancijaš/Reuters