PolitikaPreporučeno

Porast euroskepticizma u Srbiji | istraživanje

Zastave Srbije, Hrvatske, Mađarske i Europske unije; Foto: Falco/Pixabay

Podrška članstvu Srbije u Europskoj uniji najmanja je od 2016. godine, pokazali su rezultati istraživanja Instituta za europske poslove objavljeni u ponedjeljak u Beogradu.

Pridruženje Srbije Europskoj danas uniji podupire 45 posto građana, što – u usporedbi s ispitivanjem javnog mišljenja prije osam godina – ukazuje na osjetan pad eurooptimizma.

>>>EP pozvao na otvaranje dosjea UDBA-e i KOS-a

Među ispitanicima, 45 posto ih je za članstvo u Europskoj uniji i to su u većoj mjeri visokoobrazovane osobe i ispitanici iz gradskih naselja. Suprotno stajalište ima 43 posto, dok ih je 12,3 posto neodlučno u ocjeni treba li se Srbija pridružiti Uniji.

U srpnju 2016. godine više od polovice anketiranih (55 posto) podržavalo članstvo Srbije u eurobloku, protiv je bilo 39 posto, dok ih se 6 posto suzdržalo od ocjene.

Pritisak

Srbija se posljednjih mjeseci nalazi pod pritiskom međunarodne zajednice, ponajprije Bruxellesa i Washingtona, da se pridruži zapadnim zemljama u osudi ruske invazije na Ukrajinu i uvede sankcije Rusiji.

>>>Komisija objavila ‘stroge ali pravedne ocjene’ | godišnji Paket o proširenju EU-a  

Beogradu se šalju sve otvorenije poruke da treba izabrati stranu i da više ne može sjediti na dvije stolice, održavajući bliske političke veze s Moskvom.

>>>Grlić Radman: ratni zločini, nestali i položaj manjina ključni za nastavak uzdizanja Srbije u Uniju

Nakon tih poruka Srbija je u Vijeću sigurnosti podržala dvije rezolucije kojima se osuđuje upad ruskih trupa u Ukrajinu i podupire suverenitet i teritorijalni integritet narušen ruskom invazijom.

Institut za europske poslove današnjim rezultatima ukazuje da proeuropski narativ u Srbiji slabi, među ostalim i zbog pritisaka da se tajno riješe odnosi s Kosovom kao uvjet eurointegracija.

Hipotetski referendum

Podrška članstvu je najniža u usporedbi s dosadašnjim istraživanjima, dok raste prosječna ocjena odnosa Srbije i EU-a, konstatirao je Institut, ističući istodobno kako više od polovice anketiranih vjeruje da Srbija ima koristi od suradnje s EU-om. Među zemljama članicama Unije u Srbiji se kao najveći prijatelji vide Grčka i Mađarska.

>>>Hrvatski zastupnici upozorili na ‘gubitak vjerodostojnosti’ | pristupni pregovori

Većina ispitanika smatra da Srbija ne treba napustiti put ka članstvu u EU, a da je sutra referendum, Srbija bi postala članicom EU, ali sa najvećim brojem protivnika članstvu ikada zabilježenim u dosadašnjim istraživanjima.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Europskoj uniji, 41 posto ispitanika navodi da bi glasalo “za”, 39 posto ima suprotan stav, a 7 posto ne bi izašlo na glasanje, dok 13 posto njih ne zna kako bi glasalo.

>>>‘Voldemort proširenja’: pristrani Varhelyi ‘šalje fatalne signale, favorizira Srbiju’ | Politico

Polovica smatra da Srbija ne bi trebala odustati od članstva u EU, dok 35 posto vjeruje suprotno, a 15 posto ih je odgovorilo da ne zna.

>>>Kurz nahvalio Srbiju

Srbija je službeni zahtjev za članstvo uputila u prosincu 2009. godine, a kandidat za pristupanje Uniji postala je službeno 2012. godine.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here