PolitikaPreporučeno

Potpirivanje vatre, fejkanje amazonskih požara

Potrajalo je, ali su činjenice o više-manje dobronamjernom “širenju panike” zbog požara u Amazoniji sletjele u glavnu medijsku struju pa su u posljednjim danima brojni izvori s globalnim dosegom, uključujući Business Insider, Forbes, CNN, NYT, Politico.., na ovaj ili onaj način upozorili da dobar dio vizualnih materijala i navoda koje konzumiramo o stihijama treba uzeti s pažnjom i kritikom.

Primjerice, sve tri daleko najpopularnije fotografije amazonskih požara koje su podijelili filantropi, zvijezde ili političari nemaju veze s aktualnom situacijom. Tako je fotka koju je Leonardo DiCaprio podijelio sa svojih 34.4 milijuna pratitelja na Instagramu snimljena u 2017. godini. Nejasno je zašto se glumac svjesno odlučio (on u postu navodi da je slika stara) zabrinutost podijeliti s u suštini fejk fotkom, budući da ima dovoljno aktualnih, iako su možda nedovoljno dramatične ako vam je namjera provociranje akcije ili širenje panike.

I druge dvije ponajviše rasprostranjene fotografije također nemaju veze s aktualnom zbiljom. Jednu je podijelio idejni začetnik “drame u Amazoniji”, francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je na summitu G7 rekao da nam je “kuća u plamenu, doslovno”. On je na Twitteru objavio upečatljivu fotografiju požara koja je djelo slavnog fotografa National Geographica Lorena McIntyrea preminulog u svibnju 2003. godine. Macron je dakle za ilustraciju aktualnih požara posegnuo za fotkom starom najmanje 16 godina. Treći od lažnjaka s širokim dosegom je plasirao Cristiano Ronaldo koji je svojih 181 milijun pratitelja na Instagramu počastio slikom Lauroa Alvesa okinutom za Getty Images u 2013. godini, navodi Mother Jones i drugi izvori.

>>>Leo DiCaprio, Powell Jobs i Brian Sheth utemeljili ‘Savezništvo Zemlje’

U izvještavanju o “katastrofalnim požarima” ima još netočnosti, primjerice, brojni izvori, uključujući već spomenute aktere, tvrde da su amazonske prašume “pluća svijeta” odgovorna za stvaranje 20% kisika na globalnoj razini. Znanstvenici taj navod odbacuju kao mit desetljećima, ali se on postojano vraća, u posljednjim danima takvom žestinom da je National Geographic 28. kolovoza reagirao člankom u kojem podsjeća da je riječ o mitu i navodi podatak da je neto doprinos Amazonije kisiku koji udišemo oko nule.

>>>Klikbejtanje, hejtanje migranata i teško kršenje etičkog kodeksa na Fejsu Živog zida

Konačno, niti navodi kako je riječ o epohalnoj katastrofi kakva nije zabilježena već 100, tisuću ili za pojedine alarmiste čak 25,000 godina nemaju uporište u statistici. Kako otkrivaju sjajne grafike i karte New York Timesa, u razdoblju prije 2010. godine je bilo mnogo sezona u kojima je broj požara značajno nadmašivao aktualnu i za ovo doba godina uobičajenu “piromaniju” brazilskih poljoprivrednika.