Biznis i ekonomijaPreporučeno

Potpisani ugovori za opskrbu plinom Rafinerije nafte Brod u čiju realizaciju Rusi ‘nisu vjerovali’

Tijekom boravka u Slavonskom Brodu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je potpisivanju ugovora za realizaciju projekta “Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod”, te je tom prigodom izrazila uvjerenje kako će potpisani dokumenti pridonijeti jačanju gospodarskih veza između Hrvatske i Rusije.

Predsjednica je istaknula pozitivne primjere koji su “oživjeli” hrvatsko-ruske gospodarske odnose, poput suradnje Croduxa i Rafinerije nafte Brod, PPD-a i Gazproma te ruskih ulagačkih projekata. Kazala je kako je Hrvatska spremna, voljna i zainteresirana razvijati što bolje gospodarske odnose s Rusijom, na načelima reciprociteta, transparentnosti, nediskriminacije i konkurentnosti, a svakako i poštujući uzajamne interese koji su temelj izgradnje međudržavnih odnosa.

Podsjetila je na sastanak održan u listopadu prošle godine, koji je pridonio rješavanju nedoumica i otklanjanju razloga tadašnjeg zastoja u provedbi projekta te zahvalila na angažmanu u nastojanjima realizacije projekta “Opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod”.

“Nastavno na zalaganje na rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu o kojem sam, u nekoliko navrata, razgovarala s predstavnicima Ruske Federacije na najvišem nivou, a poseban interes za rješavanje problema pokazao je, slijedom našeg razgovora, i Predsjednik Putin – kome i ovom prigodom zahvaljujem na pomoći i svim poduzetim naporima u rješavanju ovog problema”, rekla je Predsjednica Republike prema citatu njezine Službe za odnose s javnošću.

Dionici potpisali dokumente

Od dokumenata koje su potpisali dionici; Rafinerija nafte Brod, Crodux plin, ruski Zarubežnjeft i Plinacro, Hina navodi Sporazum o izgradnji, operativnom korištenju i održavanju izravnog plinovoda, između Rafinerije nafte Brod, Zarubežnjefta i Crodux plina d.o.o., glavni ugovor o opskrbi prirodni plinom između Rafinerije nafte Brod i Crodux plina d.o.o. te Predugovor o priključenju na transportni sustav između Plinacro d.o.o. i Crodux plina d.o.o..

“Riječ je o vrlo složenom i zahtjevnom projektu i zato su pregovori svih dionika trajali nešto duže, ali došli smo do rješenja i potpisali smo niz dokumenata među kojima i onaj kojim se Crodux plin obvezuje opskrbljivati plinom rafineriju nafte u Brodu u sljedećih deset godina”, rekao je direktor Crodux energetike Branko Radošević te najavio da će Crodux uložiti 24,5 milijuna kuna u izgradnju izravnog plinovoda i to kao investitor njegove gradnje. Rafinerija nafte Brod će kroz vrijeme trajanja ugovora platiti Crodux plinu troškove kapitalnih ulaganja u izravni plinovod kojim će se rafinerija spojiti na plinski sustav Republike Hrvatske.

Generalni direktor Zarubežnjefta Sergey I. Kudryashov priznao je kako prije dvije godine nije vjerovao da će doći do realizacije ovoga projekta.

“Ali pokazali smo da možemo raditi skupa, raditi brzo, iznalaziti kompromise”, izjavio je i dodao da će realizacija projekta omogući pospješivanje postojeće ekološke situacije u području oko rafinerije Brod.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Hina