Biznis i ekonomijaPreporučeno

Arhitekt mjera štednje i mjeritelj javnog duga Olli Rehn priželjkuje mjesto guvernera ECB-a

Aspirant na mjesto guvernera Europske središnje banke, fiskalni sokol i propovjednik mjera štednje Olli Rehn u subotnjem intervjuu za finski list Helsingin Sanomat iznosi gledište o izazovima s kojima će se suočiti nasljednik Maria Draghija.

“Ja vjerujem da će europski krojači smjernica pronaći osobu za taj posao sposobnu za menadžment teških situacija koje će također doći s preuzimanje dužnosti,” rekao je. “Guverner mora biti kvalificiran u monetarnoj i financijskoj politici, kao i sposoban za timsku igru.”

Rehn je bio predmet jalove i sramotne parlamentarne “istrage”Trojke. EP je tada utvrdio, potvrdio i sam sebi priznao da je Trojka uz njegov prešutni blagoslov p(o)robila suverene, narušila i prekršila temeljna ljudska prava Europljana bez realnih posljedica za glavne aktere.

>>>Soros upozorio na Jensa Weidmanna, manjkavost spitzenkandidata

Rehn se kroz razgovor suzdržao od komentara o svojim namjerama u natjecanju za poziciju. Anketa Reutersa iz ožujka sugerira da je ponajbolji kandidat za posao francuskih član aktualnog Vijeća guvernera Benoit Coeure, ali je izglednije imenovanje jednog od “kompromisnih finskih kandidata”, Ollija Rehna ili bivšeg šefa finske središnje banke Erkkija Liikanena koji uživa prednost.

Gorljiv pobornik mjera štednje

Rehn je kroz karijeru služio kao finski ministar ekonomije i dugogodišnji povjerenik EU-a za proširenje i ekonomsku politiku. On je bio gorljiv zagovornik mjera štednje i rušenja cijene rada u ime konkurentnosti; što su platili Grci, Španjolci, Portugalci i periferni dijelovi Europe. Kao povjerenik se pozvao na zloglasnu studiju ekonomistice Carmen Reinhart i njezinog kolege Kennetha Rogoffa. Njihovo je istraživanje (poznato kao R&R) utvrdilo da realni ekonomski rast usporava (0.1 posto) kad javni dug naraste iznad 90 posto udjela u BDP-u. Taj je podatak Europskoj komisiji poslužio kao dokaz za nužnost i neizbježnost mjera štednje, a rado su ga prizivali i američki konzervativni sokoli.

Dvije godine nakon objave istraživanja jedan se dokoni student pažljivije zagledao u podatke pa otkrio tri greške, od kojih je jedna kardinalna. R&R su, s htijenjem ili kriminalnim nemarom, izostavili čitav redak u tablici s podacima. Istraživanje su utemeljili na uzorku od 20 zemalja, a iz računice su, namjerno ili ne, izostavili Australiju, Austriju, Belgiju, Kanadu i Dansku. Kad je student ispravio grešku usporavanje rasta od 0.1 posto je postalo ubrzavanje od 2.2 posto.

>>>Jens Weidman koji je držao kočnicu oporavku priželjkuje mjesto guvernera ECB-a

Rehn je bio predmet jalove i sramotne parlamentarne “istrage”Trojke, pamtite li Trojku? Europski parlament je tada utvrdio, potvrdio i sam sebi priznao da je Trojka uz njegov prešutni blagoslov p(o)robila suverene, narušila i prekršila temeljna ljudska prava Europljana bez realnih posljedica za glavne aktere.

>>>The Reinhart-Rogoff error – or how not to Excel at economics – The Conversation

Rehn je u ožujku ocijenio kako je opuštena monetarna politika s kojom ECB pokušava postići ciljanu inflaciju od nešto ispod 2 posto u srednjem roku neučinkovita, pa se čini da je još uvijek spreman za malo neodgovornog i nemoralnog društveno-monetarnog inženjeringa.