PolitikaPreporučeno

Potpišite peticiju za ljude kojima zbog neodgovornosti prijeti zima u hladnim i razrušenim domovima

Koalicija Možemo! – Nova ljevica – Radnička fronta – ORaH – Zagreb je naš! – Za grad danas je na Trgu bana Jelačića započela s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom traže  da Predsjednik Milanović, sukladno čl. 79. st. 2 Ustava RH, odmah po konstituiranju novog saziva Sabora zatraži izvanredno zasjedanje.

>>>Grassroot ljevica najavila peticiju za zakon o obnovi od potresa, Tomašević naveo porazne detalje

Tomislav Tomašević rekao je da od Predsjednika  traže da spriječi novoizabrane saborske zastupnike da odu nakon konstituiranja na dvomjesečnu stanku u zasjedanju, prije rasprave i usvajanja Zakona o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Naglasio je da su prošla puna dva i pol mjeseca bez rješavanja pitanja obnove,  “a ukoliko novoizabrani zastupnici odu na ljetnu stanku proći će više od šest mjeseci od potresa, a da Sabor o tome uopće neće raspravljati. Posljedično, građani Zagreba i okolice dočekat će zimu u razrušenim domovima, bez grijanja i tople vode. To je nedopustivo! Mi smo spremni kad uđemo u Sabor raditi cijelo ljeto na pripremi kvalitetnog i pravednog zakona o obnovi.”

Sandra Benčić istaknula je da “nije cilj da se zakon donese u hitnoj proceduri, već da se srpanj i kolovoz iskoriste za kvalitetnu, stručnu i javnu raspravu o svim aspektima obnove, kako bi usvojeni zakon osigurao kvalitetan institucionalni i financijski okvir za obnovu.” Dodala je i da su s roditeljima i stručnjacima pokrenuli akciju prijava državnom inspektoratu i to “zbog nezakonitog obnavljanja škola koje se podvrgavaju kozmetičkoj obnovi bez jačanja statike zgrada i otpornosti na potres.”

>>>‘Marginalizirani’ u epicentru potresa nestrpljivo čekaju na pregled kuća: FOTO

Na pitanje novinara o obnovi škola Tomislav Tomašević je napomenuo da bi upravo to trebao biti prioritet i da Grad Zagreb mora osigurati bolji model za smještaj škola koje će ići u obnovu od ovog kojeg je sada ponudio.

Benčić je na kraju pozvala sve građane Zagreba, ali i sve one koji su u ovom trenutku solidarni sa Zagrepčanima da potpišu peticiju na jednom od 6 štandova koji se nalaze na Trgu Bana Jelačića, Cvjetnom trgu, Trešnjevačkom placu, ulazu u Importanne centar, te na okretištima Dubec i Črnomerec. Peticija se može potpisati i na web stranicama www.mozemo.hr.

Možemo!