Biznis i ekonomijaPreporučeno

Potrošačke cijene u ožujku 2022. 7.3% veće nego lani | DZS

Foto: DZS

U ožujku se nastavio rast potrošačkih cijena u Hrvatskoj koje su u poredbi s veljačom u prosjeku bile veće za 2.1%, dok su na godišnjoj razini, u poredbi s ožujkom 2021. godine, poskočile za 7.3%, ivzijestio je u petak Državni zavod za statistiku.

>>>Potrošačke cijene u veljači skočile za 0,9% na mjesečnoj, 6,3% na godišnjoj razini | DZS

Prema ključnim promatranim skupinama najveći je prosječni porast cijena na godišnjoj razini zabilježen u prijevozu (14,4%), hrani i bezalkoholnim pićima (10,8%), pokućstvo i drugim troškovima opremanja i održavanja kućanstva (8,4%), ugostiteljstvu (restorani i hoteli, 7,9%), odjeći i obući (5,2%), rekreaciji i kulturi (4,7%) i troškovima stanovanje (voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 3,8%).

Foto: DZS

Najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije pritom je stigao iz kategorije hrane i bezalkoholnih pića (+2,80 postotnih bodova), prijevoza (+2,12 postotnih bodova) i stambenih troškova (+0,64 postotna boda).

>>>Prvi put od 2019. pad prosječne plaće u RH | MojPosao

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena na godišnjoj razini bilježe energenti (13,3%).

>>>Cijene u siječnju skočile za 5.7% na godišnjoj razini, najviše od listopada 2008.

Na mjesečnoj razini najviše su skočile cijene odjeće i obuće (12,2%), prijevoza (5,3%), restorana i hotela (1,8%), pokućstva, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstava (1,1%), hrane i bezalkoholnih pića kao i stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (obje skupine za 0,9%).

Foto: DZS

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima