Biznis i ekonomijaPreporučeno

Povijesni pad potrošnje u Europskoj uniji: prvi kvartal 2020./Eurostat

Ilustracija: 3D Animation Production Company/Pixabay

Potrošnja po glavi stanovnika u Europskoj uniji u prvom je kvartalu posrnula najviše od početka prikupljanja podataka u 1999. godini, otkriva u srijedu objavljeno izvješće Eurostata.

Propadanje je ponajviše uvjetovano mjerama “zaključavanja” ekonomija za kojima su europske nacije posegnule u posljednjem mjesecu tromjesečja, ožujku.

>>>Trgovci prognoziraju kupovnu nemoć – dugogodišnji oporavak: HGK

Eurostat javlja da je realna potrošnja kućanstava  po stanovniku pala za 3,0% u eurozoni, nakon pada od 0,4% u prethodnom tromjesečju. EU je istovremeno zabilježio smanjenje potrošnje za 2,9% nakon pada od 0,2% u zadnjem kvartalu lani.

Zamjetan je i velik rast štednje čija se stopa u promatranom razdoblju s kvartala na kvartal povećala za 4,3% u europodručju i široj Uniji.

Najveći porast štednje bilježe Belgija, Danska i Nizozemska a najmanji Poljska, Švedska i Češka.

>>>Krah malotrgovinskog prometa u ožujku: DZS

Zanimljivo, povijesni pad potrošnje stiže iako je u prvom tromjesečju 2020. bruto raspoloživi dohodak kućanstava porastao za 0,9% u eurozoni i za 1,2% u EU.

Eurostat trend objašnjava smanjenjem poreznih opterećenja i neto socijalnih doprinosa uz istovremeno povećanje socijalnih naknada u razvijenijim dijelovima EU-a što, zasad, kompenzira gubitke uzrokovane negativnim kretanjima u plaćama i prihodima domaćinstava.