PolitikaPreporučeno

Povorka ponosa zatražila izmjenu Ustava | VIDEO

Foto: PIXSELL/YouTube

Raznobojna Povorka ponosa ove je godinu marš Zagrebom prvi put započela s Markova trga gdje se okupila vesela svita lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans, queer… ili hetero osoba. Organizatorice su ispred Sabora, Vlade i Ustavnog suda pročitale svoj proglas i zahtjeve.

“Zahtijevamo da se pokrene postupak promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji. Sazrelo je vrijeme da se nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji.

Nedavna odluka Ustavnog suda kojom je istospolnim obiteljima omogućeno udomljavanje djece jasno govori koliko je ustavno ograničenje iz 2013. zastarjelo, besmisleno i protuprirodno.

>>>Sjeverna Irska zakonom prepoznala istospolni brak

Ono ne odražava stvarne živote kojima živimo. Mi smo živi svjedoci i svjedokinje ove nepravde. Svakodnevno svjedočimo da lezbijke, gejevi, biseskualne, trans i queer osobe u Hrvatskoj stvaraju obitelji, sa svojom djecom ili bez njih, ali i dalje ne živimo jednakost u pravima i dostojanstvu.

>>>Manifestacija homofobnog konzervativizma u Imotskom: VIDEO

Ove, devetnaeste godine Povorke, borimo se za ustavnu jednakost i pravo na slobodu, unutar i izvan četiri zida! Za slobodu, jednakost i sigurnost u našim domovima s našim obiteljima, kao i na našim ulicama i trgovima. To moraju jamčiti i naši zakoni, a prije svega hrvatski Ustav. Ustav nama trenutno predstavlja zid, jer ograničava i guši naše slobode. Taj zid moramo srušiti,” rečeno je.

Na skupu su se našli i pripadnici hrvatske grassroot ljevice, koja s festivalom osobne slobode dijeli niz svjetonazora, uključujući antifašizam.

“Sloboda nije zabranjivanje jednakih prava istostoplnih zajednicama, sloboda nije zabranjivanje pobačaja,” rekla je za medije saborska zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović.

>>>Gay Zapata u visokim potpeticama na konju s erekcijom izaziva napetost u Meksiku: VIDEO

“Neupitnu podršku, bez ali” je prenijela i Sandra Benčić, zastupnica političke platforme Možemo!.

“Podržavamo i jednakost u pravima, podržavamo jednakost obitelji i isto tako, pravo svake obitelji da se obitelju zove”  rekla je Benčić prema citatu Hine.