PolitikaPreporučeno

Predsjednica: EU i NATO nisu cilj, već sredstvo za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na godišnjoj konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike.

“Hrvatski trajni strateški interes ostaje uključivanje cijeloga prostora jugoistočne Europe u europske, odnosno euroatlantske integracije, to osobito vrijedi za Bosnu i Hercegovinu, drugu državu hrvatskog naroda.”

Kolinda Grabar-Kitarović

“Služba vanjskih poslova najuže je povezana s hrvatskom državom, ona je njezino lice prema svijetu i oruđe za ostvarivanje njezinih interesa. Hrvatski diplomati imaju osobitu i časnu odgovornost služiti Domovini i zastupati je te biti njezin glas u inozemstvu”, kazala je Predsjednica u obraćanju. Osvrnuvši se na vlastito iskustvo, predsjednica Grabar-Kitarović dodala je kako je najveće profesionalno i osobno zadovoljstvo iskusnoj diplomatkinji i diplomatu znati kako ste za svoju, hrvatsku državu nešto postigli, pridonijeli ostvarivanju nekog njezinog cilja ili za nju uspješno pokrenuli i završili neki projekt.

>>>Predsjednica naglasila važnost jačanja službe vanjskih poslova u mandatu ministra Grlića Radmana

“Hrvatska vanjska politika uvijek mora biti proaktivna, a ne reaktivna”, istaknula je Predsjednica te navela kako službu vanjskih poslova moramo pravilno oblikovati i u potpunosti iskoristiti sve naše prednosti kako bi jačali položaj Hrvatske u Europi i svijetu te još snažnije potaknuli cjelokupni razvoj.

Foto: Ured Predsjednice

Predsjednica je kazala kako smo Hrvatsku čvrsto usidrili u Europskoj uniji i NATO-u i time ostvarili zadaću koju je zacrtao još prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.  “Europu danas izgrađujemo zajedno s našim europskim prijateljima i saveznicima. No, Europska unija, a tako i NATO, nisu i ne mogu biti sami po sebi cilj, već sredstvo za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa”, kazala je istaknuvši kako kao samosvjesna i zrela država članica moramo pokazati odlučnost, kreativnost i ambicioznost u pozicioniranju Hrvatske i stvaranju i provođenju hrvatske vanjske politike.

“Europu danas izgrađujemo zajedno s našim europskim prijateljima i saveznicima. No, Europska unija, a tako i NATO, nisu i ne mogu biti sami po sebi cilj, već sredstvo za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa.”

Kolinda Grabar-Kitarović

Inicijativa triju mora

U tom smislu, kao jedan uspješan primjer takve politike predsjednica Grabar-Kitarović navela je Inicijativu triju mora, koju je pokrenula s poljskim predsjednikom. Za Inicijativu je kazala kako je promišljen, zreo i samosvjestan iskorak hrvatske vanjske politike koji Hrvatsku pozicionira u njezino prirodno povijesno i geopolitičko okruženje, u Srednju Europu. “Ova hrvatska inicijativa ne samo da je zaživjela, nego je jača nego ikad”, kazala je dodavši kako  kroz ovu platformu uspješno surađuje dvanaest država članica Europske unije, a kojom smo nedvojbeno ojačali i geopolitički i sigurnosni položaj Hrvatske.

>>>‘Više milijardi dolara’ podrške SAD-a za Inicijativu tri mora

Osim osnaživanja položaja Hrvatske u Europi, Predsjednica Republike osvrnula se i na druge susrete na državnoj razini koji potvrđuju kako aktivan pristup i odvažni potezi donose rezultate. U tom smislu, Predsjednica od diplomata očekuje proaktivnost, “da svu svoju energiju, znanje i domoljublje stavite na raspolaganje Hrvatskoj i službi vanjskih poslova, kako bi zajednički ojačali pretpostavke za promicanje Hrvatske i njezinih interesa, naše kulture, identiteta i našega imena”.

Hrvatska diplomacija postigla je mnogo u različitim područjima, kazala je Predsjednica te zahvalila svima koji su dali svoj pečat hrvatskim uspjesima. Dodala je kako moramo biti svjesni propusta i kritika, kako same službe, tako i naših diplomatskih i konzularnih predstavništava, ali i naših diplomata. “Ljudski kapital je najznačajniji hrvatski resurs kojeg gubimo u državi, pa tako i u službi vanjskih poslova. Gubimo kvalitetne diplomate u koje se dugo vremena ulagalo, dok istovremeno nema strategije privlačenja novih, mladih, obrazovanih i vještih diplomata”, kazala je Predsjednica te istaknula kako se ljudskim resursima u službi mora dugoročno i strateški upravljati.

Trajni strateški interes

Hrvatski trajni strateški interes ostaje uključivanje cijeloga prostora jugoistočne Europe u europske, odnosno euroatlantske integracije, to osobito vrijedi za Bosnu i Hercegovinu, drugu državu hrvatskog naroda, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Pozvala je  diplomate da ovu činjenicu nastave prenositi u svojim zemljama primateljicama, kazavši kako je stabilnost i dinamična razvojna perspektiva Bosne i Hercegovine jednako važna za Hrvatsku, ali i za cijelu Europu. “Ovo pitanje od prvorazredne je političke i sigurnosne važnosti za Hrvatsku, a upravo su Hrvati Bosne i Hercegovine – čija se uloga kao državotvornog naroda te zemlje mora ojačati – najsnažniji motor takvoga procesa”, kazala je.

Foto: Ured Predsjednice

Osvrnuvši se na hrvatsko iseljeništvo, Predsjednica je istaknula kako se u njemu krije  gospodarski, znanstveni, kulturni i demografski potencijal kojeg tek trebamo u punoj veličini prepoznati i vrednovati te u konačnici i uvezati s Domovinom na obostranu korist.

>>>Veliko neslaganje odgodilo odluku o otvaranju pristupnih pregovora, Cipar zaprijetio vetom

“Moramo kapitalizirati našu prepoznatljivost i konačno postaviti Hrvatsku kao prepoznatljivog čimbenika europske i svjetske politike, prepoznatljive države i naroda”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović zahvalivši hrvatskim veleposlanicima i generalnim konzulima za sve ono što su proteklih godina uspješno činili za Hrvatsku, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.