Politika

‘Preletač i Pusićkin omladinac’ Petry (HDZ) nije uspio zaustaviti promidžbu Milinovića (LiPO)

Kandidat za ličko-senjskog župana Ernest Petry (HDZ) dobio  je u ponedjeljak od Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) negativno rješenje na zahtjev da ŽIP hitno zabrani objave suparničkog kandidata Darka Milinovića (LiPO) u kojima Petryja naziva “preletačem”.

Na tim promidžbenim materijalima MIlinović poziva birače na izbor jedne od dvije mogućnosti  da biraju “preletača” Petrya ili pak Milinovića kao “karakternog” kandidata.

>>>Petry i Milinović u drugom krugu utrke za ličko-senjskog župana | lokalni izbori

ŽIP je odbio prigovor Petryja kao neosnovan jer da Povjerenstvo uvidom u sporni promidžbeni plakat nije utvrdilo nepravilnosti. Zakon kampanju definira kao skup radnji izbornih sudionika kojima javno predstavljaju i obrazlažu svoje programe biračima i to “pod jednakim uvjetima, slobodno, otvoreno, javno i argumentirano”, pri čemu je obvezno držati se općih načela izbornog etičkog kodeksa, navodi ŽIP.

To znači, stoji u obrazloženju koje potpisuje sutkinja Milka Vraneš, da je nedopustivo pozivanje na nasilje, širenje nacionalne, vjerske ili rasne mržnje, kao i poticanje na neravnopravnost spolova, a takvo što nije utvrđeno u sadržaju Milinovićeva plakata.

>>>Izborni etički kodeks ne dopušta pozivanje na nasilje, nesnošljivost i mržnju: Povjerenstvo

Po ocjeni ŽIP-a, Petry ničime nije doveo u sumnju pravilnost izborne promidžbe drugog kruga izbora jer nije precizirao niti dostatno obrazložio u čemu bi se sadržaj smatrao nedopustivim ili omalovažavajućim za njega kao političkog takmaca u izbornom postupku.

>>>Oglasni okršaj Glasnovića s ‘Jugozomboidima’ povrijedio Izborni etički kodeks, zatražena isprika

Rječju da je Petry “preletač” Milinović već nekoliko tjedanja kampanje šalje poruku da je suparnik bio u više stranaka, te ga između ostalog oslovljava i kao “Pusićkinog omladinca”.