PolitikaPreporučeno

Prema Izraelu lete rojevi iranskih dronova i projektila | VIDEO

Iranski Korpus islamske revolucionarne garde u subotu je u večernjim satima prema Izraelu lansirao desetke raketa i bespilotnih letjelica dolijevajući ulje na uvijek tinjajuću bliskoistočnu vatru koja se u rat rasplamsala 7. listopada 2023. godine nakon povijesnih obavještajnih propusta Izraela koji su omogućili infiltraciju Hamasa i rezultirali izraelskom odmazdom bez humanosti i presedana.

Izraelska vojska u priopćenju navodi da radari motre više od 100 dronova, procjena koju potvrđuju sigurnosni izvori Iraka nad čijim teritorijem nadlijeće potencijalno ubojiti roj koji je od destinacije udaljen satima.

Dronovi bi na odredište mogli stići u nedjelju između 6:30 i 7:30.

Iranska državna izvještajna agencija također je navela da je prema Izraelu ispaljen prvi val balističkih projektila.

Izraelska televizija Channel 12 javlja da je “određeni” broj raketa i dronova srušen iznad Sirije i Jordana.

ABC News i drugi izvori javljaju da je u prvim satima nakon ponoći lansiran još jedan val od sedamdeset raketa.

Stručnjaci procjenjuju da je napad koordiniran kako bi omogućio istovremeno pristizanje dronova i raketa u nastojanju da preplavi izraelsku obranu.

Kontekst

Povod za iransku odmazdu je ubojstvo Mohammada Reza Zahedija i drugih časnika Korpusu čuvara islamske revolucije (IRGC) koji su 1. travnja smaknut u izraelskom udaru na iransko veleposlanstvo u Damasku.

Iran je u subotu potvrdio da je zračni desant odgovor na “izraelske zločine”.

“Ukoliko izraelski režim učini još jednu pogrešku, iranski odgovor bit že značajno ozbiljniji,” rekli su iz iranske misije pri Ujedinjenim narodima, upozoravajući Sjedinjene Države da se “drže podalje”.

Misija je također navela da Iran s lansiranjem napada “drži da je stvar zaključena”.

Krizni sastanci

Američki predsjednik Joe Biden, koji je u petak Iran pozvao da se suzdrži od odmazde, u subotu je prekinuo predizborni posjet saveznoj državi Delaware i poletio prema Bijeloj kući kako bi se u sobi za krizne situacije savjetovao s dužnosnicima zaduženima za nacionalnu sigurnost.

Biden je neposredno po vijesti o napadu ponovio da SAD čvrsto stoji uz Izrael.

Kakofonija informacija objavljenih na društvenim mrežama i u izraelskim medijima sugerira da u presretanju projektila sudjeluju britanski i američki ratni zrakoplovi.

Reuters navodi da su tri američka dužnosnika potvrdila rušenje neodređenog broja dronova savezničkim zrakoplovima.

“Ovo je ozbiljna i opasna eskalacija. Naše obrambene i ofanzivne sposobnosti na najvećem su stupnju pripravnosti ususret ovom napadu velikih razmjera iz Irana,” rekao je glasnogovornik Izraelskim obrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Daniel Hagari.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua neposredno je izvijestio da on sudjeluje na sastanku ratnog kabineta u vojnom stožeru u Tel Avivu, no pojedine objave i informacije sugeriraju da se premijer ukrcao u zrakoplov i uputio u nepoznatom smjeru.

Pojedini videozapis bilježe paniku na ulicama izraelskih gradova.

Ili sugeriraju da je dio raketa i/ili dronova stigao do odredišta.

Jordan, smješten između Izraela i Irana, u večernjim je satima zatvorio svoj zračni prostor i rekao da će presresti svaki projektil iznad svojeg teritorija.

Zračna protuobrana aktivirana je ili stavljena u stanje povišene pripravnosti u Siriji i Libanonu.

Brojni mediji situaciju motre uživo

Grabancijaš/Reuters