PolitikaPreporučeno

Izrael ubio iranskog časnika u Damasku

Izraelski zračni udar u ponedjeljak je sa zemljom sravnio iransko veleposlanstvo u glavnom gradu Sirije, Damasku.

Reuters je od izvora iz libanonske sigurnosne službe doznao da je među ubijenima Mohammad Reza Zahedi, viši vojni časnik u iranskom Korpusu čuvara islamske revolucije (IRGC).

Iranska državna televizija neposredno je navela da su u udaru poginule još najmanje četiri osobe.

Izrael, koji od listopada 2023. godine i početka rata u Gazi, postojano gađa iranske ciljeve nije ponudio službeni komentar incidenta.

Izraelske obramben snage (IDF) uz masakrirane djece i žena u Gazi od početka rata gađaju i ciljeve u Libanonu i Siriji gdje se nalaze proiranske paravojne formacije i milicije.

Sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad u izjavi je osudio “teroristički napad”.

“Mi snažno osuđujemo ovaj gnjusni napad koji je ciljao zgradu iranskog konzulata u Damasku ubivši broj nedužnih ljudi,” napisao je u priopćenju koji je prenijela sirijska državna izvještajna agencija SANA.

Ali Vaez, Direktor Iranskog projekta pri Međunarodnoj kriznoj grupi, za Al Jazeeru je rekao da je udar na zgradu veleposlanstva “nalik ciljanju druge zemlje na (njezinom) vlastitom tlu”.

“Generalno se čini da je ovo još uvijek tinjajući regionalni rat. To još nije totalni regionalni sukob, ali se čini da Izrael čini sve u svojoj moći kako bi proširio sukob,” rekao je Vaez za Al Jazeeru.

“(To) Izrael stavlja u win-win situaciju jer Izrael zna da Iran ne želi biti uvučen u regionalni rat, stoga ako eskalira svoje napade protiv iranske imovine i osoblja u Siriji, to će vjerojatno biti bez troškova, a ako Iran odgovori i uzvrati, tada to postaje opravdani povod za širenje rata.”


Povezane vijesti

Comment here