PolitikaPreporučeno

‘Što se može?’: Netanyahu je javno odbacio palestinsku državnost

Cionistički izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak je prvi put javno odbacio kreaciju palestinske države u poraću rata koji Izraelske obrambene snage (IDF) neumoljivo vode od 7. listopada 2023. godine.

Netanyahu je na tiskovnoj konferenciji ponovio zavjet o eradikaciji Hamasa, oslobađanju taoca i “totalnoj pobjedi” za što će trebati “još mnogo mjeseci”.

IDF je u dosadašnjem tijeku rata pokazao izvanrednu nehumanost, u Gazi je ubijeno gotovo 25.000 ljudi, uključujući grozomorni broj djece.

Pojas sada leži u ruinama, ljudi su raseljeni i izgurani prema granici što izaziva rastući pritisak i kritiku međunarodne zajednice.

“Što se može?”

Najzdušniji izraelski saveznici, uključujući Sjedinjene Američke Države i Europsku uniju, pozivaju da se rat okonča ostvarenjem dvije države, rješenjem koje se već desetljećima pokazuje iluzornim.

BBC bilježi da je Netanyahu sada, prvi put javno i izričito odbacio ideju palestinske državnosti.

On je u četvrtak rekao da Izrael mora imati sigurnosnu kontrolu nad čitavim teritorijem istočno od rijeke Jordan, što podrazumijeva okupaciju palestinske države.

“To je neophodni uvjet, i ako je on u sukobu s idejom o (palestinskom) suverenitetu, što se može? Ja ovu istinu govorim našim američkim prijateljima, i također zaustavljam pokušaje da nam se nametne zbilja koja bi naštetila izraelskoj sigurnosti,” rekao je.

Netanyahu je protivljenje palestinskoj državi učinio okosnicom svoje političke karijere pa njegova izjava ne iznenađuje nikoga upoznatog s navodno duboko korumpiranim likom i djelom.

Ipak, izričito i javno odbacivanje međunarodnih htijenja u pravilu je rezervirano za druge cionističke sokolove.

Izolacija i otuđenje

BBC piše da tako izravan pristup ima potencijal daljnje alijenacije američkih saveznika čiji je predsjednik Joe Biden pod rastućim pritiskom da zaustavi divljanje i krvoproliće.

John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, u četvrtak je u komentaru novinarima prepoznao da SAD i Izrael pitanje palestinske državnosti “očito” percipiraju drugačije.

Dodao je da je SAD “izuzetno jasan” oko toga kako bi Gaza trebala izgledati nakon rata.

“U Gazi želimo vladavinu koja predstavlja težnje palestinskog naroda, da imaju pravo glasanja i glasa o tome kako to izgleda i da nema ponovne okupacije Gaze,” rekao je.

Dead end

Većina komentatora i analitičara upoznatih s izraelskom unutarnjom politikom drži da će karijera Netanyahua okončati s ratom nakon kojeg bi Izrael trebao provesti istragu epohalnih propusta i ignoriranja izravnih upozorenja koji su Hamasu omogućili da prodre kroz najpomnije nadziranu granicu svijeta i potom satima harači i grabi taoce u izraelskim pograničnim naseljima.

Izraelski mediji su, između ostaloga, izvijestili da je jedno od egipatskih upozorenja o neposrednom napadu uručeno izravno Netanyahuu.