PolitikaPreporučeno

Izrael signalizira promjenu strategije, okupaciju

Izrael je s prvim danom nove godine najavio promjenu strategije i povukao dio tenkova i oklopnih vozila iz pojedinih četvrti Grada Gaze. Žestoke bitke nastavile su bjesnjeti u drugim dijelovima sa zemljom sravnjene enklave.

Proglas stiže nakon što je u Pojasu Gaze od 7. listopada ubijeno gotovo 22 tisuće Palestinaca, uključujući najmanje 9,100 djece. Velika humanitarna katastrofa trese 2.3 milijuna ljudi.

Izrael je tako s novom godinom napokon popustio pred rastućom i sve svesrdnijom međunarodnom kritikom i optužbama da Izraelske obrambene snage (IDF) u Gazi čine ratne zločine i zločine protiv ljudskosti.

Izraelski dužnosnik u ponedjeljak je najavio da će IDF smanjiti snage i započeti s novom fazom lokaliziranih “čišćenja”, dodao je da bi rat mogao potrajati čitavu 2024. godinu i da će smanjenje broja vojnika pojedinim rezervistima omogućiti da se vrate civilnom životu i gospodarstvu koje trpi.

Američki dužnosnik za Reuters je rekao kako se čini da odluka ukazuje na početak prelaska na operacije nižeg intenziteta na sjeveru palestinske enklave.

USS Gerald R. Ford tijekom iskušavanja otpornosti na šokove; Foto: U.S. Navy/YouTube

Proglas koincidira s američkim povlačenjem nosača zrakoplova Gerald R. Ford koji je nakon početka sukoba zasjeo u vodama istočnog Mediterana.

Okupacija

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu je pak ponovio nakanu okupacije na neograničeno i rekao da IDF mora preuzeti kontrolu nad granicom Pojasa i Egipta gdje je zbijen veliki broj izbjeglih civila.

Reuters piše da bi ponovno preuzimanje granice anuliralo izraelsko povlačenje iz Gaze u 2005. godini i otvorilo nova pitanja o budućnosti enklave i izgledima za ostvarenje palestinske državnosti.

Washington je signalizirao da po sukobu želi palestinsku vladu.

Izrael je lani divljao i na okupiranoj Zapadnoj obali gdje je 2023. bila najsmrtonosnija godina u njezinoj povijesti. Prema podacima Ujedinjenih naroda izraelski kolonisti i vojska tamo su od 7. listopada do nove godine ubili 307 Palestinaca.