PolitikaPreporučeno

Izraelska veleposlanica u UK deklarirala ‘apsolutno ne’ palestinskoj državi | VIDEO

Izraelska veleposlanica u Ujedinjenom Kraljevstvu u srijedu je u intervjuu za Sky News kategorički odbacila kreaciju palestinske države, odnosno rješenje s dvije države koje uživa potporu Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije.

“Mislim da je vrijeme za svijet da shvati kako je paradigma iz Osla (koja je Palestincima dala autonomiju i utrla put prema rješenju s dvije države) propala 7. listopada i da moramo izgraditi novu,” rekla je Tzipi Hotovely pozivajući se na datum kada su epohalni obavještajni propusti Izraela omogućili podjednako povijesnu infiltraciju Hamasa na izraelski teritorij.

Voditelj Mark Austin veleposlanicu je opetovano pitao je li rješenje “mrtvo” i kako onda može biti mira.

Hotovely je prvo pokušala izbjeći izravan odgovor, upitavši Austina zašto je toliko “opsjednut” s rješenjem da bi konačno rekla: “Odgovor je apsolutno ne, i reći ću vam zašto.”

“Izrael danas zna i svijet bi sada trebao znati da je razlog propasti sporazuma iz Osla taj što Palestinci nikada nisu htjeli imati državu pored Izraela, oni žele imati državu od rijeke do mora,” rekla je.

Pomalo apsurdno, pažljiviji motritelji rata u Gazi znaju da je izraelsko Ministarstvo obavještajnih poslova objavilo dokument u kojem poziva da se “iskoristi prilika” i Palestince otjera iz Gaze, što bi, ukoliko se ostvari, Izreal proširilo “od rijeke do mora”.

Američko “ne”

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je ukorio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua uz upozorenje da Izrael zbog pogroma i progona civila gubi međunarodnu potporu.

Biden je rekao da Izrael u konačnici “ne može reći ne” palestinskoj državi.

Hotovely je među izraelskim ultranacionalističkim jastrebovima koji otvoreno zagovaraju genocid i/ili progon Palestinaca.

Izraelske obrambene snage u posljednja su dva mjeseca u Gazi pokazale šokantnu neljudskost. Uništeno je ili oštećeno oko 80% stambenih objekata, a pobijeno više od 18 tisuća civila, ponajviše žena i djece.