PolitikaPreporučeno

Na pomolu je druga Nakba | rat u Gazi

Hamas je u ponedjeljak rekao da uzvraća udarce Izraelskim obrambenim snagama (IDF) širom Gaze, dok međunarodne humanitarne organizacije bilježe dezintegraciju javnog reda i širenje gladi što okida bojazan od “Druge Nakbe”, odnosno masovnog egzodusa Palestinaca u Egipat.

Izrael je u dva mjeseca od početka rata još jednom posegnuo za Doktrinom iz Dahiye (wiki), vojnom strategijom totalnog razaranja koja ne štedi civilno stanovništvo te je prepoznata kao ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

Courtesy of BBC

IDF je sa zemljom sravnio gradove Beit Hanoun i Jabaliju, dok je od grada Gaze ostalo tek šire središte. Mahniti, Izraelci nastavljaju s uništenjem drugih urbanih središta, uključujući Khan Younis i Rafah na granici s Egiptom.

Četiri jahača apokalipse

Reuters u ponedjeljak donosi nova svjedočanstva o apokaliptičnom usudu i patnji u kojoj živote uz rat uzimaju glad i bolest.

​”Kamioni s humanitarnom pomoći trpe najezdu očajnih u trenutku kad uspore na križanju,” rekao je zamjenik izvršnog direktora Svjetskog programa za hranu UN-a, Carl Skau.

“Polovica populacije umire od gladi, devet od 10 ne jede svakodnevno,” dodao je.

Jedan je Palestinac za Reuters rekao da nije jeo tri dana i da je morao preklinjati za kruh kako bi nahranio svoj djecu.

“Pretvaram se da sam snažan, ali bojim se da ću se svakog trenutka srušiti pred njima,” rekao je telefonom zatraživši anonimnost u strahu od odmazde.

Nakba

Dužnosnici Ujedinjenih naroda navode da je iz svojih domova otjerano najmanje 1.9 od 2.3 milijuna Palestinaca. Situaciju na jugu, kamo ih je poslao IDF, opisuju kao “paklenu”.

“Očekujem potpuni skorašnji slom javnog reda i da bi se mogla razviti još gora situacija, uključujući epidemije bolesti i povećan pritisak za masovno raseljavanje u Egipat,” rekao je u nedjelju glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Philippe Lazzarini, glavni povjerenik UNRWA, tijela pod okriljem UN-a koje je odgovorno za boljitak palestinskih izbjeglica, u subotu je napisao da guranja Gazanaca sve bliže i bliže granici ukazuje na “pokušaje da se Palestince makne u Egipat”.

Egipatska granica s Gazom čvrsto je utvrđena, ali su borci Hamasa u 2008. godini probili rupe u zidu kako bi kupili hranu i drugu robu, da bi se potom vratili u enklavu. Tada nije bilo trajno raseljenih.

Izrael je u 1948. godini izazvao veliki egzodus Palestinaca, u palestinsku povijest upisan kao Nakba (katastrofa). Raseljeni se nikad nisu vratili kući.

Poučeni iskustvom Egipat i drugi susjedi odbijaju svaku ideju o otvaranju granica.

Jordan, koji je nakon kreacije Izraela apsorbirao najveći dio protjeranih, u nedjelju je izraelske vlasti optužio da “Gazu žele isprazniti od njezinih ljudi”.

Glasnogovornik izraelske vlade, Eylon Levy, optužbu je nazvao “skandaloznom i lažnom” i ponovio da njegova zemlja sebe brani “od čudovišta koja su provela masakr od 7. listopada”.

Dokumenti izraelskog Ministarstva obavještajnih poslova objavljeni krajem studenoga otvoreno pozivaju na prisilno raseljavanje civila iz Gaze u Egipat.

Nakba, što na arapskom znači “katastrofa”, naziv je za masovno raseljavanje i razvlaštenje Palestinaca tijekom arapsko-izraelskog rata 1948. godine. Prije Nakbe, Palestina je bila multietničko i multikulturalno društvo.

Genocid

Neprofitni Euro-Med Monitor sa sjedištem u Švicarskoj u subotu je rezimirao da je u intenzivnim izraelskim zračnim i topničkim napadima na Gazu od 7. listopada do 9. studenog ubijeno 23.012 Palestinaca, uključujući 9.077 djece.

Još su stotine djece zarobljene pod ruševinama uništenih zgrada s malim izgledima za preživljavanje.

Organizacija je izraelsko djelovanje karakterizirala kao genocid.