PolitikaPreporučeno

‘Teorije zavjera’, ostavka ministrice informiranja, urušavanje potpore izraelskom premijeru

Times of Israel u petak bilježi urušavanje građanskog povjerenja u vladu izrealskog premijera Benjamina Netanyahua i uzdizanje lidera Stranke nacionalnog jedinstva Bennyja Gantza, izvan Izraela znamenitog po zagovaranju mirovnih pregovora s Palestinskim vlastima.

Prema istraživanju objavljenom u listu Maariv, da se izbori održavaju danas, Gantz bi osvojio 42 zastupnička mjesta, 12 više nego u aktualnom mandatu.

Netanyahuov Likud istovremeno bi sa sadašnjih 32 propao na 19 mjesta.

Dvije ortodoksne i krajnje udesno ustrojene stranke, Otzma Yehudit i Religiozni Cionizam, zajedno bi osvojile devet mandata, u poredbi s aktualnih 14.

Ostavka ministrice informiranja

Izraelska ministrica informiranja Galit Distel-Atbaryan u četvrtak je pak iznenadila ostavkom.

“Odlučila sam dati ostavku na mjesto ministrice informiranja i zahvaljujem premijeru Benjaminu Netanyahuu na povjerenju koje mi je ukazao,” priopćeno je iz njezina ureda.

“Vraćam se kako bih vam služila iz Knesseta (parlamenta),” dodala je ministrica, članica stranke Likud.

“Nezamislivi” propusti

Ostavka stiže uslijed neuobičajenog unutarnjeg previranja naizgled potaknutog “teorijama zavjera” i propitivanjem “nezamislivih” propusta koji su rezultirali povijesnim probojem Hamasa čiji su borci, prema navodima središnjih izraelskih vlasti, ubili više od 1.300 Izraelaca.

Naraciju da su izraelske vlasti “dozvolile” i/ili “orekstrirale” upad kako bi opravdale novo kolektivno kažnjavanje i razaranje Gaze potpiruju i druge spoznaje, uključujući da je Egipat tri dana prije napada upozorio na “veliku” i neposrednu ugrozu.

>>>Gallant: borimo se protiv ljudskih životinja, naredio sam totalnu opsadu Gaze

Izrael je u petak, ususret godišnjoj eklipsi sunca, na granicama enklave nagomilao silnu kopnenu vojsku.

“Vrijeme je za rat,” rekao je u četvrtak izraelski ministar obrane Yoav Gallant.

Yoav Gallant; Foto: NEWS9 Live/YouTube

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] se prošle subote, uslijed obavještajnih propusta bez presedana, našao pod napadom bez presedana koji su izvršili borci […]

  2. […] >>>‘Teorije zavjera’, ostavka ministrice informiranja, urušavanje potpore izraelskom p… […]

  3. […] premijer Benjamin Netanyahu koji je suočen s građanskim gnjevom i nevjericom zbog propusta koji su borcima Hamasa omogućili da pet sati divljaju i ubijaju izraelske civile, za napad je […]

Comments are closed.