PolitikaPreporučeno

Izraelska vlada animira potporu ‘izopačenim’ zapisima, fotografijama mrtvih civila, djece

Izraelska vlada u četvrtak je američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu i ministrima obrane NATO saveza pokazala uznemirujuće fotografije djece i civila ubijenih u povijesnom proboju Hamasa s kojim je prošle subote započeo novi rat i kolektivno kažnjavanje Palestinaca u Gazi.

U nastojanju da osnaži potporu za još jedan asimetrični odgovor i još jedno masovno ubojstvo palestinskih civila izraelski je premijer na svojoj vremenskoj crti na X-u objavio fotografiju okrvavljene dječje sobe.

>>>McCaul: Egipat je upozorio Izrael o neposrednom napadu

Blinken, koji je u četvrtak boravio u Tel Avivu, novinarima je izjavio da su dionici videokonferenciji posvjedočili fotografijama i videozapisima beba išaranih mecima, obezglavljenim vojnicima i mladim ljudima koji su živi izgorjeli u svojim automobilima ili skloništima.

“To je jednostavno izopačenost na najgori mogući način,” rekao je Blinken na brifingu za novinare. “Slike vrijede tisuću riječi. Ove slike mogu vrijediti milijun.”

>>>Židovi ujedinjeni protiv cionista objavili neuobičajeno svjedočanstvo | rat u Izraelu

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova i Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kroz četvrtak su javno objavili jednu fotografiju mrtve bebe i pougljenih ostataka i videozapis osoba koje su izgorjele u automobilu.

Priloženi videozapis bilježi spaljena i mrtva tijela, prosljedite s pažnjom

Kolektivna kazna, ratni zločin

Netanyahu je nakon neshvatljive i porazne infiltracije najsofisticiranije i najčvršće granice na svijetu zavjetovao da će uništiti Hamas čiji su pripadnici prema tvrdnjama Izraela ubili više od 1.300 ljudi u najsmrtonosnijem napadu od osnivanja izraelske države u 1948. godini.

Izraelska vojska je odgovorila na uobičajeni način koji su stručnjaci Ujedinjenih naroda klasificirali kao “kolektivnu kaznu” i “ratni zločin”.

>>>Ratni zločin, kolektivno kažnjavanje u ‘Konzentrationslager Gaza’

U četvrtak je nastavljeno gomilanje izraelskih snaga na granici u iščekivanju moguće kopnene invazije.

Vlasti u Gazi s petkom sumiraju da je u pojasu ubijeno više od 1.400 Palestinaca, uglavnom civila. Lokalne humanitarne organizacije navode da je među njima do 100 djece.

U pojasu je ranjeno i više od 6.000 ljudi.

Izrael je Palestincima uskratio električnu energiju i priječi dostavu humanitarne pomoći iz Egipta što eskalira duboku etičku krizu.

Kolaž zapisa s društvenih mreža

Reuters navodi da je izraelski ministar obrane Yoav Gallant svojim kolegama iz NATO-a pokazao ili emitirao druge uznemirujuće fotografije i videozapise.

“Djeca su vezana i upucana. Da, ponavljam, djeca, vezana i upucana,” rekao je ministrima prema transkriptu.

>>>Izraelski gnjev ubija djecu, razara Gazu | VIDEO

Materijali koji bi potvrdili ili dokazali njegove navode nisu objavljeni. Reuters, koji se našao u posjedu snimke nije mogao verificirati njezinu autentičnost.

Agencija bilježi da je “kolaž” naizgled nastao iz snimki Hamasa i drugih, neidentificiranih izvora na društvenim mrežama. Videozapisi su, među ostalim, prikazivali tijela desetaka mrtvih civila, kao i obezglavljeno tijelo u izraelskoj vojnoj uniformi.

>>>Gallant: borimo se protiv ljudskih životinja, naredio sam totalnu opsadu Gaze

Reuters u izvještaju podcrtava da u materijalima nije bilo slika ili zapisa koji bi potvrdile prijeporne navode o dekapitaciji beba (Fact Check).

Netanyahu i Gallant na sastanku NATO-a nisu ponovili svoje prijašnje tvrdnje o takvom zločinu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Izraelska vlada animira potporu ‘izopačenim’ zapisima, fotografijama… 13/10/2023 […]

Comments are closed.