PolitikaPreporučeno

Izraelski gnjev ubija djecu, razara Gazu | VIDEO

Šokirana izraelska vojska u ponedjeljak nastavlja s nastojanjima da ponovno zauzme gradove koje su u infiltraciji bez presedana osvojili borci palestinske militantne skupine Hamas.

Reuters javlja da okršaji bijesne na sedam od osam urbanih lokacija unutar Izraela.

“Potrebno je više vremena nego što smo očekivali da se stvari vrate u obrambeni, sigurnosni položaj,” rekao je potpukovnik Richard Hecht na brifingu s novinarima.

>>>Rat u Izraelu (TAG)

Društvene mreže kroz vikend su preplavljene uznemirujućim i mučnim zapisima mrtvih tijela stotina izraelskih civila ubijenih na ulicama i u domovima.

Izraelske snimke dronom pokazuju posljedice napada na glazbeni festival Tribe of Nova u kojem je prema navodima izraelskih medija ubijeno do 260 mladih ljudi

U medijima glavne struje postoji široki konsenzus da ništa slično nije viđeno u desetljećima izraelsko-palestinskog sukoba.

Prema posljednjim informacijama, Hamas je u ubojitom i osvetničkom pohodu ubio 700 Izraelaca i u Pojas Gaze odveo desetine taoca, uključujući visokopozicionirane političke i vojne dužnosnike.

>>>Hamas: imamo dovoljno zarobljenih za razmjenu svih palestinskih zatočenika | VIDEO

Uobičajeno, Izrael je odgovorio teškim i nediskriminirajućim bombardiranjem Gaze gdje je s ponedjeljkom potvrđena smrt više od 400 ljudi.

Danak za generacije

Borbeni zrakoplovi, helikopteri i topništvo kroz noć su gađali preko 500 ciljeva Hamasa i Islamskog džihada u Pojasu Gaze, uključujući zapovjedne centre Hamasa i Islamskog džihada i rezidenciju visokog dužnosnika Hamasa, Ruhija Mashtaa.

“Cijena koju će Pojas Gaze platiti bit će izrazito teška i promijenit će stvarnost za generacije,” zavjetovao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant u Ofakimu, prvom od gradova nad kojima je vraćena kontrola.

>>>Amerikanci propituju, brinu zbog izostanka obavještajnih informacija o napadu na Izrael

Iako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio nesmiljeno krvoproliće, izraelski odgovor sputava veliki broj taoca. Pojedini izvori navode da su u udarima u Gazi ubijeni i zarobljeni Izraelci.

Izraelske zračne snage u ponedjeljak rezimiraju da su na područje sve zbijenije enklave u kojoj živi 2.2 milijuna ljudi ispustili 2.000 različitog streljiva i više od 1.000 tona bombi. U posljednjih 20 sati izvršeni su udari na više od 8.000 ciljeva.

Ubijeno 91 dijete, 61 žena

Prema aktualnim podacima Ministarstva zdravstva u Pojasu je od subote ubijeno najmanje 436 ljudi, uključujući 91 dijete i 61 ženu. Ranjeno je 2.270 osoba.

Izrael je zloglasan zbog svoje Dahiya doktrine (wiki), vojne strategije asimetričnih odgovora na sigurnosne ugroze u kojima hotimice, masivno i bez diskriminacije razara civilnu imovinu i ubija civilno stanovništvo.

“Vojno ciljanje cionističkog neprijatelja i bombardiranje domova u kojima žive žene i djeca, džamija i škola u Gazi predstavljaju ratne zločine i terorizam,” rekao je dužnosnik Hamasa Izzat Reshiq.

>>>Izrael provodi uobičajenu doktrinu, za civile smrtonosnu odmazdu u Pojasu Gaze

Hecht je u ponedjeljak rekao da borci Hamasa nastavljaju prelaziti granicu, naveo je da je u području Be’eri od subote ubijeno između 70 i 100 palestinskih boraca.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (7)

  1. […] Izraelski gnjev ubija djecu, razara Gazu | VIDEO 09/10/2023 […]

  2. […] Izraelski gnjev ubija djecu, razara Gazu | VIDEO 09/10/2023 […]

  3. […] >>>Izraelski gnjev ubija djecu, razara Gazu | VIDEO […]

  4. […] >>>Izraelski gnjev ubija djecu, razara Gazu | VIDEO […]

  5. […] >>>Izraelski gnjev ubija djecu, razara Gazu | VIDEO […]

Comments are closed.