PreporučenoTech

Google naveo ‘strukturne probleme’ u kanadskom zakonu o naknadama za izdavače vijesti

Tijelo koje zastupa interese kanadske industrije izdavanja vijesti u četvrtak je iskazalo potporu za pojedine primjedbe Googlea povezane s usvajanjem novog zakona koji od velikih internetskih platformi traži naknade za izdavače.

Alphabetov Google je u “dobroj mjeri artikulirao opravdanu zabrinutost” na koju bi kanadske vlasti trebale odgovoriti prilikom finalizacije i implementacije novog zakona, ocijenili su iz News Media Canada (NMC) čiji su dionici nacionalni top izdavači, uključujući Globe and Mail i Toronto Star.

“Slažemo se s mnogim pitanjima koja su pokrenuli,” napisao je u priopćenju glavni izvršni direktor NMC-a, Paul Deegan.

Kontekst

Kanada je u postupku usvajanja “Akta o online vijestima” koji zrcali europski “Akt o slobodi medija” u globalnom porivu prema prisiljavanju internetskih titana da arbitriraju ili moderiraju sadržaj i plaćaju za vijesti.

Ottawa bi konačnu inačicu zakona trebala definirati do 19. prosinca.

>>>Breton pozvao Muska da se javi zbog ‘nezakonitog sadržaja i dezinformacija’ na X-u | rat u Izraelu

Reuters piše da su temeljne zamjerke Googlea i izdavača usmjerene na nakane zakonodavaca da uvjetuju naknadu za prikazivanje elementarnih poveznica na vijesti, definiciju koja podrazumijeva potencijalno neograničenu financijsku odgovornost i ograničavanje modaliteta suradnje i potpora za industriju.

“Složili smo se da treba postojati čvrsta gornja granica, a ne donja financijska odgovornost,” rekao je Deegan u izjavi.

Dionici time pokazuju da preferiraju europski model u kojem “kazna ne smije biti veća od 10% ukupnog prometa poduzetnika ostvarenog u poslovnoj godini koja je prethodila odluci”.

NMC se složio i s gledištem Googlea da izdavači koji traže naknadu moraju imati online prisutnost i da se otvori put nemonetarnim oblicima kompenzacije, poput uvježbavanja ili licenciranja proizvoda.

Sloboda informacija

“Iako je vlada javno izrazila svoje uvjerenje da se naša zabrinutost može riješiti regulatornim postupkom, nacrti propisa nažalost ne rješavaju dovoljno kritične strukturne probleme sa Zakonom,” piše u prošlog tjedna javno objavljenom podnesku Googlea.

>>>Google najavio prekid prikazivanja vijesti nacionalnih izdavača u Kanadi

“Utvrđivanjem povezivanja na stranice s vijestima kao temelja za plaćanje, Zakon ne prepoznaje da je mogućnost javnosti da slobodno pronađe i dijeli poveznice na sadržaj vijesti na internetu ključna za slobodno izražavanje, pristup informacijama, slobodu tiska i informirano građanstvo,” piše u sukusu dokumenta od 11 stranica.

“Nastavit ćemo angažirati one koji imaju pitanja ili nedoumice, uključujući tehnološke divove,” napisala je  je u četvrtak u inicijalnoj reakciji kanadska ministrica kulturne baštine, Pascale St-Onge.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima