PreporučenoTech

Google najavio prekid prikazivanja vijesti nacionalnih izdavača u Kanadi

Google je u četvrtak najavio blokiranje kanadskih vijesti na svojoj platformi u Kanadi eskalirajući odmjeravanje potaknuto zakonom C-18 koji traži novčane naknade za lokalne izdavače.

Tvrtka je na blogu navela da će prikazivanje vijesti u tražilici, Google vijestima i na platformi Disover dokinuti nakon što zakon za oko šest mjeseci stupi na snagu.

>>>Google zastaje s prikazivanjem oglasa za dionike s dvojbenom etikom prema rusko-ukrajinskom ratu

Vlasnik Facebooka, Meta Platforms, sličnu je nakanu najavio u ožujku.

Reuters piše da je neovisno nacionalno vijeće za proračun procijenilo da bi kanadski izdavači od Facebooka i Googlea kroz godinu dobili oko 249 milijuna dolara.

Ministar za ostavštinu, Pablo Rodriguez, koji je lani inicirao zakonodavnu proceduru, kaže da platforme ne moraju djelovati neposredno i da su vlasti otvorene za konzultacije o regulaciji i implementaciji.

“Veliki tech bi radije potrošio novac na promjenu svojih platformi i blokadu Kanađana od pristupa lokalnim vijestima i vijestima dobre kvalitete nego platio svoj pošteni dio izvještajnim organizacijama,” napisao je u Rodrigez u neposrednoj reakciji na objavu Googlea. “To pokazuje koliko su duboko neodgovorni i bez dodira (sa stvarnošću), osobito kada zarađuju milijarde dolara na kanadskim korisnicima.”

Premijer Justin Trudeau u lipnju je kompanije optužio da koriste “nasilničke strategije”.

Argumenti

Facebook i Google argumentiraju da su prijedlozi neodrživi za njihovo poslovanje te već mjesecima signaliziraju da će se radije povući s tržišta.

Predsjednik Googlea za globalne poslove, Kent Walker, na blogu je napisao da regulativa ostaje neprovedivom i da krovna kompanija, Alphabet, ne vjerujuje da regulatorni postupci mogu razriješiti “strukturne probleme sa zakonom”.

>>>Njemački izdavači izgubili ‘suverenitet’ za naplaćivanje isječaka vijesti od Googlea

“Sada smo obavijestili vladu da ćemo, kada zakon stupi na snagu, nažalost morati ukloniti poveznice na kanadske vijesti iz naših Search, News i Discover proizvoda u Kanadi,” napisao je.

Dodao je da će biti zahvaćeni oni izdavači koje je odredio i definirao zakon.

Google će također dokinuti svoj News Showcase program u Kanadi unutar kojeg su potpisani sporazumi sa 150 tamošnjih izdavača.

Tvrtka argumetira da je kanadski zakon širi od onih u Australiji i Europi jer stavlja cijenu na poveznice u tražilici te obuhvaća i stranice nevezane s proizvodnjom vijesti.

>>>Google ‘zaštitio’ autorska prava, europskim izdavačima ni novac ni isječci: članak 11

Kanadski su zakonodavci u pregovorima odbili prijedlog da temelj za naknade bude prikazivanje sadržaja vijesti i da one obuhvate isključivo biznise koji sadržaj kreiraju prema široko prihvaćenim standardima novinarstva.

Google svim izdavačima nudi mogućnost monetizacije sadržaja prikazivanjem Google oglasa uz proviziju od 32%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima