PolitikaPreporučeno

Izvjestiteljica UN-a utvrdila izraelski genocid nad Palestincima, pozvala na sankcije i embargo

Neovisna stručnjakinja koja djeluje pod okriljem Ujedinjenih naroda u utorak je Vijeću za ljudska prava rekla da izraelska vojna kampanja u Pojasu Gaze predstavlja genocid.

Izvjestiteljica je pozvala na neposredno nametanje sankcija Izraelu, uključujući embargo na isporuku oružja.

“Moja je trezvena dužnost izvijestiti o najgorem što je čovječanstvo u stanju učiniti i predstaviti moja otkrića,” rekla je izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na Okupiranim teritorijima, Francesca Albanese, predstavljajući izvješće naslovljeno “Anatomija genocida” (.pdf).

“Nalazim da postoje razumni temelji za vjerovanje da je prag koji ukazuje na počinjenje zločina genocida nad Palestincima kao skupinom u Gazi dostignut,” rekla je, citirajući, među ostalim, podatak da je u dosadašnjem divljanju Izraelskih obrambenih snaga ubijeno više od 30.000 Palestinaca, uključujući 13.750 djece (OCHA).

“Preklinjem države članice da se drže svojih obveza koje počinju s nametanjem embarga na oružje i sankcija Izraelu kako bi se osiguralo da se budućnost ne nastavi ponavljati,” rekla je provocirajući gromoglasni pljesak.

U 1948. godini usvojena Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, ili Konvencija o genocidu, potaknuta masivnim pogromom Židova u nacističkom Holokaustu genocid definira kao “djelo počinjeno s namjerom uništenja, u cijelosti ili djelomično, nacionalne, etničke, rasne ili vjerske skupine”.

“Thoughtcrime”

Uobičajeno i očekivano, izraelski diplomati i političari procjenu su karakterizirali kao “skandaloznu” i “nezamislivu”.

“Umjesto da traži istinu, ova posebna izvjestiteljica pokušava uklopiti slabe argumente u svoju iskrivljenu i opscenu inverziju zbilje,” napisali su izraelski diplomati u prosvjednoj noti.

U znaku da Izrael gubi potporu i najzdušnijih saveznika, Sjedinjenih Američkih Država, američka su mjesta u vijećnici ostala prazna.

Talijanska odvjetnica Albanese jedna je od desetak neovisnih stručnjaka za ljudska prava čija je dužnost Ujedinjene narode izvještavati o specifičnim temama i krizama.

Njezina je prijašnja kritika izraelskog aparthejda učestalo karakterizirana kao “antisemitizam”, no takva tumačenja u svjetlu neljudskih i mračnih zločina odbacuje rastući broj diplomata, uključujući visokog predstavnika Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Josepa Borrella.


Izraelski ratni zločini u Gazi

Comment here