FunPreporučeno

‘Prljavci’ dobili Povelju RH

U povodu obilježavanja četrdeset godina glazbene karijere i uspješnog trajanja na glazbenoj pozornici, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske uglednom glazbenom sastavu Prljavo kazalište.

Tom prigodom kazala je kako je u tih četiri desetljeća rastao i stasao veliki broj mladih koji su vjerovali kako je sve “lako kad si mlad”, ali kako nam je svima posebno bliska ona osobna posveta majci „koja se iz svojih okvira tihog opraštanja prelila u gotovo nacionalnu budnicu, u izraz osjećanja koji su uzavreli na vašim legendarnim koncertima na zagrebačkom glavnom trgu“.

“‘Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe, a u oproštaju s onima koji su za našu Domovinu dali svoje živote, prekrivenih na odlasku hrvatskim zastavama, bila je i tuga vaših stihova sa svim suzama koje smo za njih isplakali'”, istaknula je Predsjednica.

Dodala je kako su diljem Hrvatske, kao i u svim hrvatskim zajednicama diljem svijeta, pjesme Jasenka Houre i Prljavog kazališta bile i još uvijek su dio kulture, dio urbanog rocka koji nosi glazbenu kvalitetu. To je glazba ljubavi koja zna kako stasati, živjeti, trajati i ne izgubiti povezanost s publikom kroz generacije, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

>>>Predsjednica uručila Povelju Republike Hrvatske hrvatskim franjevcima u Svetoj zemlji

“Povelju Republike Hrvatske vam stoga dodjeljujem za izniman doprinos u promicanju domoljublja, vašeg humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, u povodu vaše 40. obljetnice”, zaključila je Predsjednica, izrazivši uvjerenje kako ćemo još puno godina uživati u njihovoj glazbi, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.

Foto: Ured Predsjednice