PolitikaPreporučeno

Proeuropski savez brani većinu, no glas euroskeptika jača: anketa  

Savez proeuropskih socijalističkih, konzervativnih i liberalnih stranka u ovom trenutku osvaja većinu na svibanjskim izborima za Europski parlament, sugerira u četvrtak objavljena anketa temeljena na kompilaciji podataka iz zemalja članica.

Udio euroskeptika u parlamentu pritom raste sa sadašnjih deset na 14.3 posto, što je porast od 1.3 posto u odnosu na istovjetnu anketu objavljenu u ožujku koja nije uključivala sve izgledniji scenarij britanskog sudjelovanja na izborima.

>>>Paneuropski detalji o dobitnicima i gubitnicima europskih izbora

Novoobjavljena anketa temeljena na podacima prikupljenima do 15. travnja projicira da će Europski pučani (EPP) ostati vodeća parlamentarna snaga sa 180 zastupnika, što je udio od 24 posto u ukupnom broju (751) zastupničkih mjesta. Pučani u aktualnom sazivu drže 29 posto raspoloživih fotelja.

Socijalisti i demokrati ostaju druga najveća grupacija sa 149 mjesta (19.8%), a liberali treća sa 76 mjesta (10%).

Izvor: EP

U slučaju sudjelovanja Britanaca na izborima, udio nacionalista okupljenih u koaliciji Europa nacija i sloboda (ENF) raste sa sadašnjih pet na 8.3 posto, ili 62 zastupničkih mjesta.

Druga otvoreno euroskeptična grupacija, Europa sloboda i direktne demokracije (EFDD) koja uključuje Stranku britanske neovisnosti (UKIP), prema anketi osvaja 45 mjesta (6%).

U četvrtak objavljena anketa nije uključila novoosnovanu “Brexit stranku” euroskeptika Nigela Faragea, koja prema posljednjem ispitivanju javnog mijenja (YouGov) na Otoku osvaja 27 posto glasova.

>>>Farage nakon suverene pobjede odredio ‘deadline’ za brexit, zaprijetio općim izborima

Europski konzervativci i reformisti (ECR) predvođeni poljskim PiS-om na čelu s euroskeptikom Jarosławom Kaczyńskim osvajaju 8.8 posto mjesta. Grupa u aktualnom sazivu ima udio od 7.5 posto.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel ostaje najveća nacionalna sila u EP-u s 30 zastupničkih mjesta, tri manje nego sada. Prema aktualnom pulsu birača, druga po veličini bi bila talijanska Liga Mattea Salvinija s 26 zastupničkih mjesta.