Biznis i ekonomijaPreporučeno

Profit HSBC-a pao 33%, broj najavljenih otpuštanja skočio s 10 na 35 tisuća  

HSBC, najveća europska banka prema aktivi koja djeluje u više od 50 zemalja širom Europe, Sjeverne Amerike, Bliskog istoka i Azije u utorak javlja o oštrom padu profita na godišnjoj razini.

>>>60% njemačkih banaka uvelo negativnu kamatnu stopu za korporativne, 20% za male korisnike: FT

Dobit je lani, prije kamata, poreza i amortizacije, iznosila 13,35 milijardi dolara, 33% manje nego godinu prije. Brokeri su u prosjeku očekivali profit od 20.03 milijarde dolara.

HSBC u izvješću citira faktore poput usporavanja velikih tržišta, epidemije koronavirusa, brexita i negativnih kamatnih stopa te osobito upadljiv otpis 7,3 milijarde eura povezanih s poslovanjem u Europi.

>>>‘Egzistencijalni izazovi’ banaka i osiguravatelja sežu dalje od negativnih kamata: Villeroy

Banka je izvješće plasirala paralelno sa službenom najavom restrukturiranja koje uključuje prodaju 100 milijardi dolara vrijedne imovine, smanjenje investicijskog ogranka i revitalizaciju biznisa na europskim i američkim tržištima.

“Ukupnost ovog programa je da će se u sljedeće tri godine broj od 235.000 glava vjerojatno smanjiti do 200.000,” rekao je vršitelj dužnosti izvršnog direktora Noel Quinn za Reuters, značajno povećavši svoju procjenu o 10,000 otkaza iz lanjskog listopada.

Banka će u SAD-u zatvoriti oko trećinu svojih 224 ogranaka i posvetiti se bogatijim i međunarodnim klijentima. U nastojanju da pojednostavi strukturu grupe, HSBC će spojiti svoju maloprodajnu poslovnu jedinicu i poslovnu jedinicu za upravljanje bogatstvom s globalnim bankarskim operacijama kako bi stvorio jednu od najvećih svjetskih tvrtki za upravljanje bogatstvom.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima