Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Egzistencijalni izazovi’ banaka i osiguravatelja sežu dalje od negativnih kamata: Villeroy

Aktualni ekonomski uvjeti u europodručju opravdavaju niske kamatne stope i njihov utjecaj na profit banaka ne treba preuveličavati, izjavio je u utorak jedan od krojača monetarnih smjernica Europske središnje banke (ECB), François Villeroy de Galhau.

Vijeće guvernera ECB-a 5. i 6. lipnja očekuje vijećanje i odluka o uvjetima za treću rundu superjeftinih zajmova komercijalnim bankama – jednoj od monetarnih mjera za poticanje kreditiranja u europodručju.

Politika negativnih kamatnih stopa na depozite podrazumijeva plaćanje naknade ECB-u za prekonoćno parkiranje i čuvanje novca što bi banke trebalo potaknuti da “ne sjede na novcu”. Bankari negoduju zbog takve politike jer ima negativan utjecaj na njihov profit, iako istovremeno uzimaju novostvoreni novac ECB-a po iznimno povoljnim uvjetima.

>>>Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

“Održavane niskokamatnog okoliša totalno je opravdano i nužno u svjetlu ekonomske situacije u eurozoni,” rekao je Villeroy na konferenciji u prostorijama središnje banke Francuske čiji je guverner. “Bilo bi pretjerivanje (…) reći da je ovo jedini razlog što su profiti pod pritiskom: monetarna politika također ima povoljne učinke za banke, uključujući smanjenje troška rizika i povećanje zajmodavnog kapaciteta.”

“Čimbenici privatnog sektora ne trebaju čekati da javne vlasti naprave sve prije nego što počnu promišljati o strategijama konsolidacije,”

François Villeroy de Galhau

“Egzistencijalni izazovi’

Villeroy ističe da su banke i osiguravajuća društva suočeni s “egzistencijalnim izazovima” u transformaciji svojih biznisa prema digitalnoj interakciji s klijentima i da investicijske banke gube svoj tržišni udjel u odnosu na američke rivale jer im nedostaje kritična masa, prenosi Reuters.

Guverner bankama i osiguravateljima čiji je profit pod pritiskom sugerira strategije restrukturiranja s fokusom na tehnološke inovacije, kontrolu troškova i diversifikaciju izvora prihoda.

>>>Građani EU godišnje na osiguranje troše raskošnih 2.030, Hrvati mizernih 316 eura

Villeroy je ponovio svoj uobičajeni poziv za konsolidacijom europskog bankarskog sektora za koju drži da bi zajmodavce učinila učinkovitijima i bolje opremljenima za međunarodnu konkurenciju.

“Čimbenici privatnog sektora ne trebaju čekati da javne vlasti naprave sve prije nego što počnu promišljati o strategijama konsolidacije,” rekao je.

U travnju rast kreditiranja za kućanstva i poduzetnike

ECB u utorak javlja da su kreditni plasmani kućanstvima u europodručju u travnju zabilježili najsnažniji rast nakon financijske krize što umanjuje zabrinutost oko stezanja tržišta posudbe novca.

>>>Banke će u drugom kvartalu opustiti standarde kreditiranja u eurozoni: ECB

Zajmovi domaćinstvima u travnju su veći za 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Osnažilo je i korporativno kreditiranje, ono je s ožujskih 3,6 u travnju poraslo na 3,9 posto, što je velik skok, iako ispod razine od 4,3 posto iz prošlogodišnjeg rujna.

Pokazatelj novca u opticaju (M3) koji analitičari smatraju relativno pouzdanim indikatorom budućih aktivnosti i trendova u travnju je uvećan za 4,7 posto, nakon 4,6 postotnog rasta u ožujku.