Biznis i ekonomija

Promet Split koristi EU fondove za elektrifikaciju, diversifikaciju flote

Splitski Promet mogao bi biti prva tvrtka u Hrvatskoj u čijoj će floti zahvaljujući europskom financiranju biti i električni autobusi. Splitski gradski prijevoznik stremi i tome da ima jedan od najmlađih voznih parkova u regiji.

​Promet je krajem srpnja 2020. godine nabavio 18 novih autobusa za 44 milijuna kuna, od čega je 85 posto stiglo iz europskog ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja).

>>>Praktični alati i korisna studija za pripremu i provedbu projekata kohezijske politike | Komisija

Godinu prije kupljena su 34 nova autobusa za 93 milijuna kuna koje je u cijelosti kohezijskim fondom financirala EU.

U ovoj godini se, pak, očekuje početak postupka nabave još pedesetak autobusa na dizel i nekoliko električnih. Studije za apliciranje za EU sredstva već su gotove, kazali su u Prometu.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara ponosno naglašava da će nakon toga prosječna starost Prometovih autobusa biti između ​tri​ i ​četiri​ godine.

Uz nove autobuse, do kraja godine bi trebao biti implementiran i dugo očekivani sustav e-ticketinga, sustav naplate i praćenja prometovanja.

>>>Hrvatskoj 48 milijuna eura za projekt zbrinjavanja otpada u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji

Da su se u Prometu ozbiljno uhvatili posla po pitanju nabave električnih autobusa potvrđuje direktor Miroslav Delić. Hini je rekao da već odradili velik posao u pripremi dokumentacije i studija kojima se kane kandidirati za europski novac.

Dvostruko, trostruko skuplji od dizelaša

Studije se baziraju na nekoliko prihvatljivih područja prometovanja električnih autobusa, nastavlja, odnosno eko-zone, područja uz strogu gradsku jezgru i uz more.

“U našim planovima je nabava više električnih autobusa i potrebne infrastrukture koja se odnosi na punjenje i održavanje autobusa”, kazao je.

“Cijene električnih autobusa će ovisiti o ponudama proizvođača, ali možemo reći da se cijena jednog takvog autobusa izražava u stotinama tisuća eura, i to bez potrebite infrastrukture, što znači da su dvostruko ili trostruko skuplji od dizelaša”, izjavio je Delić.

>>>Fond za pravednu tranziciju postaje ključni element kohezijske politike | EP

Prometovci su gotovo završili studiju po kojoj bi električni autobusi vozili Marjanom, centrom grada od Zapadne obale kroz tunel Marjan, Gundulićevom ulicom i Ulicom Domovinskog rata, pa sve do gradske tržnice, kao i uz more na Duilovu, Trsteniku i Žnjanu.

“Mislimo da bi to trebalo biti nešto što će nam omogućiti da dobijemo potreb​na sredstva. No dok se god ne objavi poziv sve je ovo neformalno”, kaže Delić.

Iz poziva će se vidjeti koje uvjete studije moraju zadovoljiti kako bi se na temelju njih mogao dobiti novac. “To tako funkcionira u svakom postupku za dobivanje EU sredstava bez obzira radi li se električnim ili dizelskim autobusima najnovije generacije ili o plinskim autobusima”, ističe Delić.

Dva hrvatska resorna ministarstva, gospodarstva i prometa, planiraju tijekom ove godine objaviti javni poziv o kojem Delić govori.

Nova garaža

A on na kraju dodaje kako je u daljnjim Prometovim planovima i priprema dokumentacije za izgradnju nove garaže pri čemu vode računa da budu zastupljene sve moguće vrste goriva od dizela, vodika, plina, električne energije i hibridnih kombinacija.

>>>Airbus predstavio budućnost industrije, tri koncepta zrakoplova na vodik | ZEROe | FOTO

Europska komisija svojim europskim klimatskim paktom promiče mogućnosti za učinkovito kretanje na zdraviji i čišći način i potiče lokalna i regionalna tijela da iskoriste sredstva iz kohezijskih fondova za prelazak na zelenu mobilnost. U to je, naravno, uključena i nabava ekološki prihvatljivih autobusa, posebno na električni ili vodikov pogon jer oni imaju nultu razinu emisije.