Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pronalaženje i zadržavanje talenta najveći izazov za 85 posto poduzetnika: EY Poduzetnički barometar

Svaki četvrti ispitanik u iduće tri godine očekuje rast prihoda preko 25 posto, pokazali su to rezultati istraživanja Poduzetnički barometar koje je provela revizorsko-konzultantska tvrtka EY. Istraživanje donosi uvid u ključne izazove, perspektive i planove hrvatskih poduzetnika, točnije dosadašnjih kandidata programa EY Poduzetnik godine koji je upravo krenuo u svoje šesto izdanje.

Da se radi o zaista značajnim poduzetnicima, potvrđuje popis onih koji su proteklih godina ponijeli titulu najuspješnijih u Hrvatskoj. Nagradu EY Poduzetnik godine prošle je godine osvojio trojac iz tvrtke Infobip, a godinu prije Mate Rimac. Prije njih navedenu titulu ponijeli su još Marko Pipunić, Đuro Horvat te Alan Sumina i Zoran Vučinić.

Uz brojne zanimljive informacije, istraživanje donosi pregled izazova za koje poduzetnici smatraju da će najviše utjecati na daljnji razvoj njihovih poslovanja. Pronalaženje i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika percipirano je kao najveći izazov (85 posto), dok su na drugom mjestu visoki porezi i česte izmjene poreznih propisa (51 posto).

Često u javnosti imamo priliku čuti različite informacije o tome što su ključni izazovi za naše poduzetnike i cjelokupno poduzetništvo, no rijetko kada imamo mogućnost te informacije čuti od njih samih. Ovim istraživanjem željeli smo dobiti stvarni uvid u to kako su počeli, s kojim se izazovima susreću te kako doživljavaju poslovno okruženje u Hrvatskoj“, ističe Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska.

Na vrhu liste izazova s kojima se poduzetnici susreću u početnoj fazi poslovanja nalazi se izazov širenja na tržišta (55 posto), dok je na drugome mjestu izazov pronalaska i zapošljavanja kvalificirane radne snage, što je istaknulo njih 43 posto. Na trećem mjestu izazova nalazi se prikupljanje financijskih sredstava te uspostavljanje organizacijske strukture tvrtke. Zanimljivo je kako su otežavajuće i usporene administrativne procedure, koje nerijetko zadaju poduzetnicima glavobolje, tek na šestom mjestu liste izazova.

Javna promocija poduzetništva kao dodatni pokretač

Na pitanje što je po njima ključno za poboljšanje imidža poduzetništva u Hrvatskoj preko polovice ispitanika je odgovorilo kako najveći utjecaj ima kvalitetnija javna promocija uspješnih poduzetničkih priča, nakon čega slijedi promocija uloge poduzetnika u stvaranju novih radnih mjesta. „Poticanje poduzetništva, promoviranje pravih vrijednosti i izgradnja pozitivne poduzetničke klime u Hrvatsko, zadatak je svih nas – poslovne zajednice, predstavnika Vlade i državnih institucija, medija i cjelokupne javnosti – a tvrtka EY na tome aktivno radi posljednjih pet godina otkad smo pokrenuli program EY Poduzetnik godine.“ – dodao je Horvat komentirajući rezultate Poduzetničkog barometra koji je po prvi puta proveden u Hrvatskoj.

Porezna politika i kvaliteta obrazovnog sustava definirat će smjer razvoja poduzetništva

„Kako bi osigurala veću konkurentnost i zadržavanje radne snage te potaknula samozapošljavanje, država bi trebala intervenirati mjerama porezne politike“, dodaje Horvat. Daljnje smanjenje poreza, osobito na dohodak, poduzetnici smatraju ključnom mjerom porezne politike za poticanje poduzetničkog poslovanja u Hrvatskoj. Potom slijedi snižavanje stope indirektnih poreza te stope poreza na dobit.

Poduzetnici koji su sudjelovali u istraživanju slažu se kako je na vrhu liste najznačajnijih utjecaja na unapređenje poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj poboljšanje kvalitete obrazovnog sustava.

„Često ističem kako je poduzetnički duh i način razmišljanja potrebno njegovati od najranije dobi. Reforma školstva, promjena pristupa učenju i promišljanju svijeta, stvaranje pozitivne percepcije poduzetništva, snažnije razvijanje financijske pismenosti, sve su to elementi koji mogu doprinijeti razvoju našeg društva te stvoriti uvjete za stvaranje novih generacija uspješnih poduzetnika“, komentira Horvat. Čak 94 posto poduzetnika smatra kako fakulteti ne razvijaju sve potrebne vještine kod budućih zaposlenika i stoga njih 85 posto u vlastitim tvrtkama organizira programe poput stažiranja i prakse.

Inovacije i planovi za rast

Iako pojam inovacije često aludira na stvaranje nečeg potpuno novog, u poslovnom smislu inovacije obuhvaćaju puno više od razvoja nove tehnologije, proizvoda ili procesa. Stoga ne čudi podatak kako je preko 70 posto ispitanih poduzetnika provodilo neku vrstu inovacija u posljednje dvije godine, bilo vezano za proizvod i procese ili organizacijske i strateške inovacije. Što se tiče investicijskih planova, u iduće tri godine ispitanici planiraju investirati primarno u proizvodne kapacitete te prodaju i marketing. Kada govore o planiranju budućeg rasta i razvoja svojih tvrtki, rezultati istraživanja pokazuju da gotovo svi poduzetnici očekuju rast prihoda i broja zaposlenika u iduće tri godine. 25 posto ispitanika očekuje rast prihoda preko 25 posto, dok isti rast u broju zaposlenih očekuje 19 posto ispitanika.

Nedovoljna iskorištenost sredstava EU fondova

Istraživanje je pokazalo da se 67 posto poduzetnika financira iz vlastitih sredstava, dok četvrtina njih koristi kredite banaka. Svega 4 posto ispitanika koristi EU fondove kao primarni izvor financiranja.

O EY Poduzetničkom barometru

EY Poduzetnički barometar je istraživanje koje je revizorsko-konzultantska tvrtka EY provela među uspješnim poduzetnicima, dosadašnjim kandidatima hrvatskog izdanja programa EY Poduzetnik godine, globalnog programa nagrađivanja najuspješnijih poduzetnika koji EY provodi više od 30 godina. Istraživanje je provedeno tijekom srpnja i kolovoza 2019. godine i ovo je prvo takvo istraživanje provedeno među sudionicima dosadašnjih pet izdanja programa EY Poduzetnik godine. Ispitanici dolaze iz različitih industrija, uključujući proizvodnju, tehnologiju, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam, nekretnine i građevinarstvo, profesionalne usluge, proizvode široke potrošnje, maloprodaju i veleprodaju, zdravstvo i druge sektore. Cilj istraživanja je bolje razumijevanje poduzetničkog okruženja u Hrvatskoj te izazova s kojima se poduzetnici susreću. Istraživanje pruža uvid u to kako su poduzetnici uspjeli ostvariti uspjeh i kreirati vrijednost za sebe i društvo te kakvi su im planovi za daljnji razvoj poslovanja.

(EY/MPR)