PolitikaPreporučeno

Putin nakon NATO pozivnice Švedskoj i Finskoj: zasigurno će biti napetosti

Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da će Rusija na razmještanje NATO snaga i izgradnju vojne infrastrukture u budućim članicama Finskoj i Švedskoj odgovoriti s istom mjerom.

>>>NATO uputio službeni poziv Finskoj i Švedskoj, usvojio novi ‘master plan’

“Sa Švedskom i Finskom mi nemamo problem kakav imamo s Ukrajinom. Ako se oni žele priključiti NATO-u, samo naprijed,” rekao je predsjednik na državnoj televiziji nakon razgovora s regionalnim liderima bivše sovjetske države Turkmenistan smještene u središnjoj Aziji.

“No oni moraju razumjeti da prije nije bilo prijetnje, dok sada, ako tamo dođe do razmještanja vojnog kontingenta i infrastrukture, mi ćemo morati odgovoriti istom mjerom i stvoriti istovjetne prijetnje za teritorije na kojima su one stvorene.”

Rekao je da bi s ulaskom u NATO odnosi između Moskve, Štokholma i Helsinkija neizbježno zahladnjeli.

>>>‘Finski zid’ na granici s Rusijom

“Sve je između nas bilo u redu, ali bi sada moglo biti ponešto napetosti, zasigurno će je i biti. To je neizbježno ako za nas postoji prijetnja,” izjavio je Putin čije gledište stiže dan nakon što je Turska podigla veto, a NATO predstavio novi “master plan” i uputio službeni poziv za članstvo Finskoj i Švedskoj.

Putin je još jednom ponovio da je cilj “specijalne vojne operacije” u Ukrajini ostao nepromijenjen. Taj je cilj “oslobađanje” čitavog Donbasa i stvaranje uvjeta za osiguravanje ruske sigurnosti.

>>>Medvjedev: Krim je naš po cijenu Trećeg svjetskog rata. Totalne katastrofe

Predsjednik je rekao da ruske snage napreduju i da operacije teku prema planu.

“Nema potrebe određivati krajnji rok kampanje,” rekao je prema izvještaju Reutersa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima