PolitikaPreporučeno

NATO uputio službeni poziv Finskoj i Švedskoj, usvojio novi ‘master plan’

Sjevernoatlantski savez (NATO) u srijedu je Finsku i Švedsku službeno pozvao na priključivanje u najznačajnijem geopolitičkom pomaku za europsku sigurnost od početka hladnoratovskog razdoblja, odnosno završnice Drugog svjetskog rata.

Trideset aktualnih dionika odluku je donijelo na summitu u Madridu gdje je također potpisana deklaracija koja Rusiju proglašava “najznačajnijom izravnom prijetnjom” saveznicima.

>>>Finska ulazi u NATO u tektonskom pomaku na ‘Velikoj šahovnici’, Rusija sikće

“Danas smo odlučili pozvati Finsku i Švedsku da postanu članice NATO-a,” piše u deklaraciji usvojenoj nakon što je Turska primila garancije da će dvije zemlje uskratiti podršku organizacijama koje drži terorističkima i podigla veto.

“Snažna poruka” Putinu

Ratifikacija odluke širom saveza mogla bi potrajati do godinu dana, nakon čega će Finska i Švedska biti zaštićene Člankom 5 o zajedničkoj obrani koji postulira da je napad na jednu članicu napad na sve.

>>>Medvjedev: Krim je naš po cijenu Trećeg svjetskog rata. Totalne katastrofe

“Mi ćemo se pobrinuti kako bi osigurali zaštitu svih saveznika, uključujući Finsku i Švedsku,” rekao je glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg.

“Mi šaljemo snažnu poruku (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu: ‘ti nećeš pobijediti’,” dodao je u prigodnom govoru domaćin summita, španjolski premijer Pedro Sanchez.

>>>NATO priprema novi ‘master plan’ za odvraćanje Rusije

Saveznici su također, prvi put u posljednjem desetljeću, usvojili novi strateški koncept – ključni dokument ili “master plan” za buduće djelovanje. Rusija je ususret svojoj “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini slovila kao strateški partner, da bi sada bila identificirana kao glavna prijetnja.

Ruska invazija na Ukrajinu “izravna je prijetnja našem zapadnjačkom načinu života,” rekao je belgijski premijer Alexander de Croo uz osvrt na širi, gospodarski utjecaj sukoba.

Dokument je također prvi put prepoznao “izazov Kine”, i odredio smjernice odgovora na rastući utjecaj Pekinga, nekoć benignog trgovačkog partnera, a sada brzorastuće sile i konkurenta.

>>>Predsjednik o zaštiti Hrvata u BiH, huškanju, akademskoj šutnji.., razgovoru sa Stoltenbergom

Lideri su naglasili da dokument Kinu ne deklarira kao suparnika, ali je Stoltenberg opetovao svoj poziv Komunističkoj partiji da javno osudi rusku invaziju.

“Više NATO-a”

Saveznici su dogovorili dugoročni paket podrške za svoj posrednički rat u Ukrajini, povrh milijardi dolara već zavjetovanih u oružju i financijskoj podršci.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će se opskrba oružjem nastaviti dok Rusija polako i nemilosrdno zauzima teritorije na istoku Ukrajine.

“Poruka je: mi ćemo nastaviti to raditi – i to raditi intenzivno – dokle god to bude nužno kako bi se Ukrajina mogla braniti,” rekao je Scholz prema citatu Reutersa.

>>>Medvjedev pozvao na ‘zdrav razum’, uputio izravnu nuklearnu prijetnju Finskoj i Švedskoj

Postignut je i sporazum o snaženju pričuvne sile te intenziviranju vojnih vježbi s ciljem da u slučaju sukoba za neposredno razmještanje bude dostupno do 300,000 vojnika.

Rusija je dobila suprotno od onog što je Putin tražio kad je krenuo u rat, umjesto da spriječi, on je potaknuo širenje NATO-a, rekli su zapadnjački lideri.

>>>Stoltenberg: rat bi mogao potrajati mjesecima, godinama

“Jedna od najznačajnijih poruka predsjednika Putina … bila je da se protivi daljnjem širenju NATO-a,” izjavio je Stoltenberg u utorak navečer. “On je želio manje NATO-a. Sada predsjednik Putin dobiva više NATO-a na svojim granicama.”

NATO je utemeljen u 1949. godini radi obrane od sovjetske prijetnje.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] NATO uputio službeni poziv Finskoj i Švedskoj, usvojio novi ‘master plan&#… 29/06/2022 […]

Comments are closed.