PolitikaPreporučeno

Stoltenberg: rat bi mogao potrajati mjesecima, godinama

Jens Stoltenberg; Foto: European Council

Kremlj je u petak rekao da bi ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” Ukrajine moglo završiti u “doglednoj budućnosti” nakon postizanja ratnih i diplomatskih ciljeva.

>>>Rat u Ukrajini

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, s druge je strane ocijenio da bi ono što naziva “neprovociranom agresijom na Ukrajinu” moglo potrajati još mjesecima, potencijalno godinama.

Glavni stožer ukrajinske vojske istovremeno je upozorio da Moskva priprema prodor čija je svrha preuzimanje kontrole nad čitavim Donbasom u kojem se nalaze oblasti Donjeck i Luhansk čiju je neovisnost ruski predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije rata.

>>>Mediji ‘provjeravaju činjenice’ o ubojstvima civila, Rusi snaže ofenzivu na istočnoj fronti

Britansko ministarstvo obrane očekuje snaženje zračnih udara na jugu i istoku Ukrajine dok Rusija gradi kopneni most između poluotoka Krima anektiranog u 2014. godina i odmetničkih regija.

Na putu im još uvijek prkosno stoji dobrim dijelom sa zemljom sravnjen ukrajinski Mariupolj i druga uporišta.

>>>Ukrajina proziva, traži oružje i globalni odgovor | napad na željeznički kolodvor

Zaraćene strane za subotu su dogovorile deset humanitarnih koridora za evakuaciju ljudi iz regija pod opsadom. Osobe u posjedu osobnog i drugog prijevoza trebale bi u subotu moći izaći i iz Maruipolja, grada u kojem je ususret ratu živjelo 446 tisuća stanovnika. Vlasti očekuju da će se za tjedan-dva tamošnja populacija prepoloviti.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] >>>Stoltenberg: rat bi mogao potrajati mjesecima, godinama […]

Comments are closed.